Skip to main content

Congresul Autorităților Locale din Moldova consideră un precedent foarte periculos și contrar Constituției proiectul de lege prin care o persoană care nu a fost aleasă de cetățeni să devină conducător al administrației publice locale. Reacția vine în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care permite ca președinții de raioane să fie aleși nu doar din rândul consilierilor.

Într-un comunicat emis de CALM se spune că aleșii locali trebuie să fie aleși prin vot universal, direct, secret și liber exprimat al populației sau colectivității locale, deoarece o persoană care nu a trecut „testul” de încredere a colectivității locale prin alegerea în calitate de consilier nu poate fi în fruntea celui mai important organ local executiv.

„Indiferent de cât de bun manager nu ar fi, în opinia unora, persoana în cauză, nu va avea legitimitate din partea colectivității locale pentru a o reprezenta. De asemenea, Proiectul dezechilibrează sistemul existent (inclusiv în aspectul mecanismelor juridice). Doar în prezent președinții raioanelor au statut de aleși locali, cu toate consecințele respective. În rezultat va fi creat un dezechilibru, confuzie sau chiar inechitate dintre APL de nivelul II: unele vor fi reprezentate și conduse de persoane care vin din rândul consilierilor și care beneficiază de legitimitate necesară, iar altele vor fi conduse de persoane care nu au participat la scrutinul electoral și care NU beneficiază de legitimitate corespunzătoare”, se arată în mesajul publicat de instituție.

Astfel, CALM anunță că se pronunță împotriva acestei inițiative, și precizează că a expediat un aviz comisiei parlamentare de profil în care constată că autorii acestei inițiative nu țin cont de niște principii fundamentale cum ar fi cel al eligibilității celor mai importante autorități ale administrației publice locale și cel al reprezentativității colectivității locale.

„CALM consideră că Proiectul respectiv, în redacția propusă spre avizare, nu poate fi susținut deoarece nu se încadrează în limitele principiilor conceptuale, constituționale și legale de organizare şi funcționare a APL din Republica Moldova, denaturând și punând în pericol locul și importanța statutului de ales local. În același timp, CALM propune ca problema statutului președintelui raionului, inclusiv a viceprimarilor și a vicepreședinților, să nu fie abordate selectiv și izolat, dar să constituie un subiect de abordare legislativă specială și complexe, pentru a elimina toate inadvertențele actuale de ordin conceptual și legislativ”.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează cele declarate de CALM. Iar de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Potrivit autorilor inițiativei, proiectul de lege oferă opțiunea prin care la funcția de conducere a unității administrativ-teritoriale de nivelul II poate candida orice persoană din rândul tuturor cetățenilor și nu doar exclusiv din membrii consiliului, facilitând astfel alegerea unui președinte de raion fără mandat de consilier, care nu participă la adoptarea deciziilor.

Se va crea astfel o separare între puterea deliberativă și cea executivă la nivel local. Or, anume lipsa unor astfel de delimitări conduce la o politizare a multor activități care ar trebui să fie excluse din sfera politicului și care creează blocaje în activitatea administrației publice locale”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Astfel, persoanele fără mandat de consilier ar putea fi alese în funcția de președinte de raion. În prezent, legea prevede că președinții de raion pot fi aleși din rândul consilierilor raionali.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, un grup de deputați ai PAS, acest principiu de accedere la funcțiile de conducere la nivelul autorităților publice de nivelul II limitează posibilitatea ocupării acestei funcții de către un profesionist, capabil să îmbine cunoștințele de natură administrativă cu abilități manageriale.

Leave a Reply