Skip to main content

În perioada 20-24 ianuarie, avocații din Republica Moldova își sistează total activitatea, inclusiv activitatea apărătorilor din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova, după ce solicitările transmise anterior Parlamentului nu au fost luate în considerare.

Prin urmare, avocații urmează să ceară amânarea tuturor ședințelor de judecată. La fel, aceștia nu vor participa la acțiunile de urmărire penală. Pentru a înceta greva, avocații au solicitat Parlamentului să introducă în proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură următoarea prevedere: ”Percheziția la sediile profesionale ale avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante se face cu acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților”.

Amintim că, timp de două zile, au fost în grevă japoneză, în semn de protest privind amendamentele promovate de deputata Olesea Stamate la Legea cu privire la avocatură. Totodată, Consiliul a solicitat Parlamentului retragerea amendamentului care prevede abrogarea normelor legislative ce reglementează necesitatea acordului prealabil al Consiliului UAM pentru reținerea, supunerea aducerii silite, arestarea și percheziționarea avocaților.

Deputata Olesea Stamate a propus abrogarea din Legea cu privire la avocatură a prevederii: ”avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Leave a Reply