Skip to main content

Navalny Unleashed - CEPA

Avocații lui Aleksei Navalnîi au încercat de mai multe ori în ultimele zile să obțină acces la două penitenciare unde credeau că acesta s-ar putea afla, a scris Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al liderului opoziție, pe platforma X. Lor li s-a răspuns că deținutul nu se află în niciuna dintre cele două locații, scrie nordnews.md.

„Faptul că nu-l putem găsi pe Aleksei este deosebit de alarmant, deoarece săptămâna trecută se simțea rău, a amețit și s-a întins pe podeaua celulei. Personalul penitenciarului a intervenit și i s-a pus o perfuzie. Nu știm ce s-a întâmplat, dar având în vedere că nu mânca destul, era încarcerat într-o celulă fără ventilație și a avut timpul de relaxare redus la minimum, părea că a leșinat de foame”, a mai adăugat Kira Yarmush.

În august, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare, după ce justiția rusă l-a găsit vinovat de înființarea unei comunități extremiste și finanțarea unor activități extremiste. El a fost încarcerat încă din 2021, după ce a primit o condamnare de 11 ani și 6 luni pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței, scrie Biziday.

Susținătorii lui Navalnîi spun că arestarea și detenția acestuia sunt motivate politic, cu scopul de a înăbuși criticile aduse președintelui Vladimir Putin. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat în fața jurnaliștilor că reprezentantul opoziției trebuie eliberat imediat: „Vom colabora cu ambasada noastră din Moscova pentru a vedea cât de multe informații putem afla despre acesta”, a completat Kirby.

Navalnîi urma să apară în fața din nou în fața instanței, prin intermediul unui apel video, însă autoritățile rusești au informat că acest lucru nu a fost posibil, din cauza unei pene de curent. “Dispariția” opozantului vine la doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din martie 2024.

Navalnîi părea să fie singurul lider al opoziției ruse capabil să mobilizeze oamenii în număr mare în întreaga Rusie, pentru a participa la proteste antiguvernamentale. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, judecătorii au început să dea sentințe extrem de dure pentru criticii lui Putin și pentru alte persoane acuzate de trădare a țării.

Leave a Reply