Skip to main content

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat astăzi la Ministerul rus de Externe pentru explicații, după ce 45 de angajați ruși de la ambasada de la Chișinău au părăsit Republica Moldova. Despre asta se spune într-un comunicat emis de diplomația de la Moscova. Totodată, instituția anunță că Rusia a pus în lista neagră mai mulți oficiali moldoveni. Ministerul de Externe de la Chișinău susține că decizia părții ruse este regretabilă.

Potrivit Ministerul rus de Externe decizia Chișinăului de a expulza de pe teritoriul Moldovei diplomații ruși este un pas neprietenos și contribuie la distrugerea relațiilor moldo-ruse, care și așa se află într-o criză profundă din cauza acțiunilor părții moldovenești. Totodată, diplomația de la Moscova anunță că Rusia a pus în lista neagră mai mulți oficiali de la Chișinău, drept răspuns la reducerea numărului de diplomați ruși. Numele acestora însă nu au fost publicate.

IGOR ZAHAROV, consilierul pe comunicare al ministrului de externe: „Nu este prima oară când autoritățile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare. Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităților Republicii Moldova de instituire a parității colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federației Ruse la Chișinău și Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acțiuni de implicare în afacerile interne ale țării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenției de Viena privind relațiile diplomatice”.

Menționăm că, la începutul acestei săptămâni, 45 de diplomați, familiile lor și personal auxiliar au părăsit Republica Moldova după ce Chișinăul, la sfârșitul lunii iulie a redus numărul de diplomați ruși. Decizia vine după o investigație jurnalistică din care reiese că pe clădirile ambasadei sunt amplasate antene, capabile să colecteze informații sensibile pentru securitatea țării.

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a declarat că decizia a fost una așteptată, dar a precizat că acesta ar putea implica și consecințe în segmentul bilateral, iar antenele ar fi de mult timp nefuncționale. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a spus că reducerea numărului de angajați ai Ambasadei este o decizie nejustificată și neprietenoasă, iar aceste acțiuni nu vor rămâne fără răspuns. În ce privește acuzațiile cu privire la pretinse acte de spionaj de pe acoperișul diplomației de la Chișinău, Zaharova a spus că sunt o fantezie care nu are nimic în comun cu realitatea. Totuși, Ministrul de

Externe a declarat că, calitatea serviciilor consulare, oferite pentru moldovenii aflați în Rusia, nu are de suferit la această etapă. Totodată, Nicu Popescu spune că a fost făcută o analiză a potențialelor răspunsuri, dar nu se poate specula pe acest subiect. Rămâne să vedem care vor fi aceste răspunsuri, a mai spus ministrul.

Leave a Reply