Skip to main content


O lege scrisă pe genunchi, fără să fie consultată public, fără avizul Comisiei de la Veneția, având la bază adoptării ei mai multe falsuri și inadvertențe juridice și care este discutabilă din punct de vedere al constituționalității. Aceasta este opinia fostul președinte al Curții Constituționale, juristul Alexandru Tănase, cu privire la modificările la Codul Electoral, operate miercuri de Parlament, prin care au interzis, mai multor foști membri ai ex-Partidului „ȘOR” să participe la alegeri. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Potrivit lui, regulile jocului au fost modificate în timpul jocului, iar astfel de texte sunt, „de obicei, invalidate de Curtea Constituțională” ne informează Tv6.md.

„Faptul că partidul majoritar are o rivalitate cu un partid anume și se răfuiesc de doi ani de zile și au găsit soluția prim modificare articolului 16 e o chestiune particulară. Parlamentul nu trebuie să dea legi cu dedicație sau legi care au un caracter individual. Legea trebuie să producă efecte generale. Mă refer inclusiv la modificarea care s-a făcut astăzi (ieri, 4 octombrie n.r). Primul fals care s-a vehiculat în spațiul public precum că aceste modificări au fost operate pentru executarea hotărârii Curții Constituționale. Este un fals. În hotărârea Curții Constituționale prima care a fost declarat neconstituțional Partidul „ȘOR” nu figurează nicio literă. Mai mult, nimic din acea hotărâre nu sugerează necesitatea de a opera modificări legislative. Atunci când CC constată că trebuie operate anumite modificări legislative care decurg dintr-o hotărâre, ea emite o adresă”, a declarat Alexandru Tănase.

Fostul președinte al Înaltei Curți susține că „în mod evident, regulile jocului au fost schimbate în timpul jocului”. Mai mult, potrivit lui, Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneția și Biroul OSCE ODIHR, descurajează în mod clar ca guvernele să facă astfel de modificări până la un an de zile până la începutul procesului electoral. De asemenea, modificările la lege nu au fost supuse dezbaterilor publice.

Leave a Reply