Skip to main content

Magazinele sociale „Merișor” au fost supuse unui atac raider, prin care se urmărește stoparea activității acestora. Despre asta au anunțat administratorii rețelei de magazine printr-un comunicat de presă, expediat redacției TV6. Potrivit sursei, în perioada 11-13 iulie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, au fost organizate verificări ample în magazinele sociale, de către inspectorii Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA), reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) și cei ai Inspectoratului Fiscal. Mai exact, toate mijloacele de transport ale agentului economic SRL „Magazine Sociale” au fost stopate și supuse simultan verificărilor.

„În cazul în care agenții de patrulare nu găseau motive de a aplica sancțiuni, apelau după ajutor la reprezentanții ANTA și inspectorii Fisc, care au invadat magazinele sociale. Prin urmare, agenții constatatori au comis o serie de încălcări la elaborarea actelor și au stabilit sancțiuni neîntemeiate, creând astfel situații stresante angajaților. Mai mult, au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare ale mijloacelor de transport, ceea ce contravine grav legislației în vigoare”, declară reprezentanții rețelei de magazine sociale.

Totodată, reprezentanții magazinelor sociale susțin că modul în care au fost efectuate verificările ar fi fost unul dubios, cu superficialitate, iar informațiile au fost colectate  incomplet și cu grave abateri de la legislație.

„De exemplu, în dimineața zilei de 12 iulie, patru magazine mobile au fost stopate de către angajații ANTA, iar șoferii s-au ales cu amenzi în valoare de 750 de lei fiecare. Seara, aceleași mijloace de transport au fost oprite din nou, iar în urma așa-ziselor verificări au fost aplicate amenzi de 450 de lei și au fost ridicate plăcuțele de înmatriculare, sub pretextul că ușa mijlocului de transport nu se deschide în direcția care trebuie. O altă mașină, care circula în raionul Șoldănești, a rămas fără plăcuțe tot din același motiv, iar șoferul s-a ales cu o amendă de 450 lei și trei puncte de penalizare. În data de 12 iulie, a fost înaintat un demers către INSP, cu solicitarea de a fi eliberate plăcuțele de înmatriculare proprietarului, dar nimeni nu a dat curs solicitării”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pe parcursul acestei săptămâni, au fost aplicate peste 30 de sancțiuni. În plus, angajați ai magazinelor sociale din raioanele Soroca, Ungheni, Călărași și Telenești au fost supuși verificărilor chiar de două ori pe zi. Mai mult, oamenii au fost nevoiți să stea ore în șir peste programul de muncă, din cauza acestor verificări.

„Oamenii nevoiași din Moldova au parte de o nouă lovitură. După ce actuala guvernare a interzis vânzarea pâinii de un leu în magazinele „Merișor”, deschise la inițiativa lui Ilan Șor, acum reprezentanții guvernării vor să-i lipsească pe cei din categoriile vulnerabile de toate produsele alimentare accesibile, care se regăsesc în aceste magazine”, au concluzionat administratorii magazinelor sociale.

În acest sens, agentul economic SRL „Magazine Sociale” solicită autorităților „să nu îngrădească activitatea magazinelor „Merișor”, care se desfășoară conform legii și în beneficiul a mii de pensionari, persoane cu dizabilități și alte persoane cu venituri modeste”, se mai arată în comunicat.

Până în prezent, reprezentanții ANTA, INSP și SFS nu au venit cu reacții la acuzațiile aduse.

Amintim că recent, în sectorul Ciocana al Capitalei a fost deschis un nou magazin social „Merișor”, amenajat după cele mai moderne standarde, similar unui supermarket, cu case de plată și acces liber la produse.

În prezent, din numărul total de magazine sociale, 87 sunt magazine mobile, iar restul 45 sunt magazine staționare.  Majoritatea clienților sunt în principal pensionari, veterani, familii numeroase și cetățeni cu venituri reduse. Proiectul prevede creșterea numărului de magazine sociale la 200 de unități.

tv6.md

Leave a Reply