Economia țării suferă extrem din cauza migrației masive a tinerilor, și va suferi și mai mult în următorii ani. Părerea îi aparține expertului în economie, Veaceslav Ioniță. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, el a adus argumente bazate pe exemple concrete în favoarea opiniei sale.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: Există studii făcute prin care e demonstrat că 30% din cei care au plecat nu se vor mai întoarce niciodată. În alte țări, există practica că persoana pleacă peste hotare, după 5 ani revine, deschide o mică afacere în țara sa și mai dă de lucru la 5-6 oameni. Această revenire eu nu o văd și la noi în țară, și asta e cea mai mare problemă.
Ioniță a explicat că Europa în prezent, luptă cu o criză demografică acută. Pentru a menține numărul populației, țările bogate atrag oamenii prin remunerări bune, iar oamenii din țările sărace, inclusiv din Moldova, aleg să plece spre oportunități mai prielnice decât le oferă țara lor.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: În prezent, în toată Europa există o problemă mare, majoritatea țărilor se confruntă cu declin demografic. Dar țările bogate își pot permite să „cumpere” oameni, nu la propriu, dar să atragă oameni cu o remunerare bună. Trebuie să înțelegem cu toții că este o competiție pentru oameni, din simplu motiv că ei sunt cei care au valoare.
O altă problemă semnalată de Ioniță este că, de fapt, o parte din oamenii care, formal, locuiesc în Moldova, câștigă banii oricum peste hotare, doar că nu se mută cu traiul, dar pleacă pentru perioade scurte.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: Deci, noi când vorbim de migrație, ne referim la cei plecați pe perioade lungi, dar noi mai avem undeva vreo 250.000 de oameni, dintre care permanent circa 160.000 nu se află în țară. Deci, el nu este plecat peste hotare, dar el nu are nicio legătură cu Moldova, căci el lucrează pe câteva luni peste hotare, s-a întors pe câteva luni acasă, apoi iar pleacă peste hotare. Întrebare: Este el în Moldova sau nu este în Moldova? Formal este în Moldova, dar în realitate, el nu are nicio legătură cu Moldova. Așa că formal, din 2,5 milioane de oameni pe care-i avem în țară, mai scoatem 200.000. Atunci avem 2,3 milioane de oameni.
Migrația este în prezent unul din factorii ce duce la îmbătrânirea populației, iar în viitor, statul riscă să nu mai poată plăti pensii bătrânilor, mai spune expertul.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: În Moldova cu vreo 40 de ani în urmă, la un bătrân reveneau cam 7 copii. Acuma ne apropiem de un copil la un bătrân. Nu m-aș mira dacă peste încă câțiva ani vom avea un copil la doi bătrâni. Aceasta este o presiune demografică. Cineva spune că acum nu se poate de plătit pensia. Păi stați un pic, acum nu se poate de plătit pensia, care e de două ori mai mică decât ar trebui să fie? Dacă tu acum nu poți da pensia, și ei bani din bugetul de stat ca să o dai, peste câțiva ani situația va fi mult mai gravă.
Ioniță a atins și tema forței de muncă, o latură care devine din ce în ce mai vulnerabilă.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: Agenții economici acum se confruntă cu o criză totală de forță de muncă. În maxim 2-3 ani vom întreprinde politici active de aducere a migranților. Și nu de atâta că ne plac sau nu ne plac, dar din simplu motiv că lipsa forței de muncă se transformă într-o problemă fundamentală de dezvoltare economică.
Deocamdată, reprezentanții Ministerului Economiei nu au comentat aceste calcule și declarații ale expertului.