Skip to main content


Primarii care au beneficiat de suport financiar nerambursabil în cadrul programului inițiat de omul de afaceri Ilan Șor “Satul moldovenesc” acuză guvernarea că împiedică intenționat dezvoltarea localităților rurale. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul în care Ministerul Finanțelor a blocat banii alocați pentru implementarea proiectelor de infrastructură, care ar fi contribuit la îmbunătățirea calității vieții în sate și atragerea investițiilor străine, ne informează Alerta.md.

Aproximativ 500 de primării din țară au fost interesate să obțină finanțare pentru realizarea proiectelor de infrastructură în cadrul acestui program – inclusiv pentru construcția drumurilor, a sistemelor de apeduct și canalizare, modernizarea grădinițelor și școlilor. După depunerea cererilor și semnării contractelor de finanțare, regimul antipopular Sandu-PAS a început să-i șantajeze pe primari și să-i someze să renunțe benevol la finanțare. În consecință, presiunilor au rezistat doar 50 de primării. Dar chiar și în aceste condiții, banii nu pot fi accesați.

„În loc să pună umărul la dezvoltarea satelor, să creeze condiții pentru ca tinerii să nu plece din localitățile rurale, actualul regim politic ne împiedică să folosim ajutorul financiar primit în cadrul programului “Satul moldovenesc”. Nu avem drumuri, nu avem sistem de canalizare, nu avem grupuri sanitare în case. Trăim ca în Evul Mediu, și iată când avem posibilitatea să îmbunătățim condițiile de trai ale sătenilor, nouă, primarilor, ni se pune piedici. Este atât de josnic, trebuie tare să-ți urăști poporul, ca să-i faci atât de mult rău”, a opinat Ianec Corobciuc, primarul satului Pohorniceni.

Primarul comunei Mârzești, Vitalie Berezanțev, a subliniat că sătenii primesc un suport financiar atât de mare pentru proiecte de infrastructură doar de la Ilan Șor. El a precizat, că în ultimii 30 de ani, până la venirea echipei lui Ilan Șor, în satele din componența comunei nu au fost făcute investiții. Guvernările anterioare au neglijat necesitățile localnicilor – motiv pentru care mulți tineri au migrat.

“Au încălcat toate legile, drepturile cetățenilor, consilierilor locali. De când există Mârzești, noi am primit ajutor numai de la Ilan Șor. Nu am primit bani din bugetul statului, nici din proiecte europene, am fost mereu ignorați, stopați. Nici măcar un tractor nu am putut să obținem în cadrul unui proiect guvernamental. Pentru ca Mârzești nu merită asta, merită cei din PAS. Guvernarea va răspunde pentru că ne împiedică să dezvoltăm satele noastre”, a spus Vitalie Berezanțev.

În opinia primarilor, măsura antipopulară aplicată de autorități demonstrează că regimul Sandu-PAS împiedică intenționat dezvoltarea satelor. Aceasta confirmă zvonurile potrivit cărora adevărată misiune a partidului PAS, în frunte cu Maia Sandu, este îndatorarea, falimentarea și depopularea Republicii Moldova, dar nu integrarea în Uniunea Europeană. Căci dacă aceasta ar fi cu adevărat o prioritate, consideră primarii, atunci, după doi ani de guvernare “pro-europeană ” Guvernul trebuia demult să lanseze un program concret de dezvoltarea a localităților rurale pe termen mediu și de lungă durată.

“Acest ajutor financiar este foarte important pentru săteni. Am planificat să reparăm drumul de lângă primărie. Acesta este stare catastrofală, mașinile riscă să se răstoarne. O situație similară este și pe străzile Donici și Comunei. Oamenii nu pot merge pe acolo, mai ales când plouă. De asemenea, banii ne-ar fi ajuns și pentru finisarea construcției unei grădinițe. Acum însă, nu vom putea face nimic. PAS ne împiedică să îmbunătățim infrastructura satului. E și normal, doar acest partid închide grădinițele, școlile, alungă oamenii din țară. În acest mod, puterea demonstrează că partidul de guvernământ este în agonie. Aceste alegeri locale vor arata ca nu valorează nimic.

Îi așteaptă o soartă tristă”, a relatat primarul satul Merenii-Noi, Andrei Druzi.

Potrivit Biroului Național de Statistică, peste 25% din populația țării trăiește sub pragul sărăciei. De asemenea, Republica Moldova înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor – mai puțin de 13% din media europeană. Din cauza sărăciei, aproape un milion de moldoveni au plecat în străinătate, în căutarea unui loc de muncă. În fiecare an, din același motiv, peste 40 de mii de cetățeni părăsesc Republica Moldova, majoritatea fiind din zonele rurale.

Comunicat de presă

Leave a Reply