Skip to main content

Decizia de a strămuta Spitalul „Toma Ciorbă” din centrul Capitalei în orașul Codru ar avea la bază intenția autorităților de a oferi clădirile și terenul, unde instituția medicală își desfășoară activitatea în prezent, reprezentanței ONU din Republica Moldova. Cel puțin asta afirmă liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care s-a arătat indignat de această atitudine.

„Eu cunosc și mă doare de vreo cinci zile de când cunosc. Am văzut și eu informații precum că vor să construiască acolo blocuri cu apartamente luxoase, în centrul orașului… Cinismul constă în altceva – că e centrul orașului, un spital cu istorie, prin care au trecut zeci de mii de pacienți. Dar ei, prin optimizare, au promis cuiva acest teren. Nu la o grupare criminală, nu l-au promis unui constructor, l-au promis unei organizații internaționale. După Anul Nou, acest teren, fără licitație, va fi dat Organizației Națiunilor Unite și tuturor structurilor lor, UNICEF și altele”, a declarat Renato Usatîi, în cadrul emisiunii sale săptămânale, moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța.

Amintim că, anterior, Ministerul Sănătății, condus de Ala Nemerenco, a dispus ca Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, amplasat la un cartier distanță de clădirea Președinției, să fie scos de acolo și comasat cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile, de pe strada Costiujeni, din orașul Codru. Motivul invocat oficial de Ala Nemerenco a fost că, în vechea clădire, care are aproape un secol și jumătate și statut de monument istoric, condițiile ar fi improprii pentru o instituție medicală.

Decizia a provocat proteste în rândul medicilor, care au acuzat guvernarea că, în loc să investească bani și să modernizeze spitalul, au ales să-l închidă. Mai mult, potrivit lor, motivul real care stă în spatele acestei decizii este anume intenția de a intra în posesia terenului și clădirilor, nicidecum grija față de medici și pacienți.

Relateaza ziua.md.

Leave a Reply