Skip to main content

Ușa către Uniunea Europeană ne-a fost deschisă datorită efortului și muncii tuturor oamenilor de bună credință din această țară, celor care au luptat pentru libertatea și independența Republicii Moldova, celor care au luptat în stradă și la vot pentru dreptate și împotriva corupției, celor care muncesc acasă sau în diasporă. Declarația a fost făcută ieri, 17 decembrie, de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul evenimentului „Sărbătorim Moldova Europeană”, organizat în scuarul Președinției, în contextul deciziei Consiliului European de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

Șefa statului a afirmat că „în ultimii trei ani am făcut mai mulți pași hotărâți pe calea integrării europene decât în ultimii 30 de ani”„De acum încolo depinde în mare măsură de noi dacă drumul va fi scurt sau lung”, a afirmat Maia Sandu.

Oficialul a punctat că „acum avem două sarcini majore în față: să construim un stat cu adevărat european care are grijă de cetățeni și să construim o societate cu adevărat europeană, unde oamenii trăiesc în armonie, se respectă reciproc și contribuie la binele comun”.

Maia Sandu a mulțumit statelor membre ale UE, instituțiilor și funcționarilor publici și cetățenilor Republicii Moldova.

La eveniment a participat și Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, care a declarat că „pentru Moldova urmează multă muncă dificilă și multe decizii complexe, dar spre deosebire de acum doi ani, vedem că visul european al Republicii Moldova este o realitate care prinde tot mai mult contur”.

„Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord că viitorul Republicii Moldova este în UE. Decizia de a începe negocierile de aderare s-a bazat pe raportul Comisiei Europene care a constatat progresele realizate de Moldova în domenii-cheie precum reforma justiției, lupta împotriva corupției și statul de drept. Decizia de a începe negocierile reflectă atât determinarea moldovenilor, cât și angajamentul UE de a-și realiza promisiunile. Sper că acum, când este tot mai clar ca Republica Moldova va deveni membru al UE, integrarea europeană va fi consens național”, a specificat Ambasadorul.

Locuitori și oaspeți ai capitalei s-au adunat ieri în scuarul Președinției pentru a sărbători Moldova Europeană. Invitația a fost lansată de președintele Maia Sandu după ce joi, 14 decembrie, Consiliul European a votat pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Organizatorii au pregătit pentru cei prezenți un vast program artistic. Evenimentul a fost deschis de Orchestra Direcției ceremonial militar a Inspectoratului General de Carabinieri al MAI, condusă de locotenent-colonel Oleg Cazacu. Totodată, pentru toți cei veniți în scuarul Președinției au evoluat mai mulți interpreți, printre care Satoshi, Ansamblul Plăieșii, Ana Cernicova, Moldovan National Youth Orchestra, Cătălin Josan, Pasha Parfeni, Radu Dolgan.

Pe toată durata evenimentului, copiii și adulții au putut participa la activități creative alături de voluntari și să-și facă fotografii, celebrând decizia istorică de începere a negocierilor cu Uniunea Europeană.

Scrie nordnews.md

Leave a Reply