Skip to main content

La liceul din Văsieni, raionul Ialoveni, a fost anunțată grevă generală. Reprezentanții instituției sunt nemulțumiți de ordinul Direcției generale educație Ialoveni, prin care elevii înmatriculați în clasa a X-a la Văsieni urmează să meargă la studii la liceul din Ruseștii Noi. Astfel, începând cu 26 septembrie, reprezentanții Liceului teoretic „Dimitrie Cantemir” Văsieni au decis să suspende procesul educațional, ne informeaza Tv6.md.

Pe rețelele de socializare, reprezentanții liceului din Văsieni au declarat că, pe 25 septembrie, cadrele didactice și părinții elevilor înmatriculați în clasa a X-a au făcut cunoștință cu scrisoarea emisă de către Direcția generală educație Ialoveni prin care elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost scoși din rețeaua școlară.

„Cadrele didactice și părinții elevilor înmatriculați în clasa a X-a, au făcut cunoștință cu scrisoarea emisă de către Direcția Generală Educație Ialoveni nr. 01-30/542 din 25.09.202, iar drept consecință s-a decis suspendarea procesului educațional începând cu 26.09.2023, prin grevă generală! Considerăm ilegal ordinul Direcției Generale Educație Ialoveni nr. 137-a din 07.09.2023, prin care elevii înmatriculați în clasa a X-a au fost scoși din rețeaua școlară! Solicităm respectarea deciziei Consiliului Raional Ialoveni din 22.09.2023, care confirmă încadrarea elevilor din clasa a X-a în rețeaua școlară a anului de studii 2023-2024!”, se arată în declarația liceului.

În ordinul Direcției generale educație Ialoveni se menționează că „organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a aparține în exclusivitate Ministerului Educației”.

Astfel, autoritățile au decis „deschiderea unei singure clase a X-a, în anul de studii 2023-2024, în IP LT Ruseștii Noi cu condiția absorbției elevilor din LT „Dimitrie Cantemir” Văsieni care au depus cerere de admitere în clasa a X-a și asigurarea transportării gratuite a elevilor de către autoritățile responsabile”.

„Numărul de elevi indicat pentru clasa a X-a din LT Ruseștii noi include posibilitatea încadrării elevilor din Văsieni”, se arată în ordinul Direcției.

Se mai precizează că „responsabil de respectarea legislației în vigoare în desfășurarea procesului educațional cât și răspunderea pentru abaterile admise în IP LT „Dimitrie Cantemir” Văsieni îi revin directorului instituției”.

Leave a Reply