Skip to main content


Redacția Orizont TV a primit o scrisoare din partea unui investitor străin cu cetățenie israeliană și rusă, care solicită presei să informeze publicul larg despre acțiunile autorităților moldovenești față de el, informează tv6.md. 

Mai jos publicăm versiunea integrală a scrisorii:

“Eu, Igal Shved, cetățean al Israelului și al Federației Ruse, la solicitarea autorităților locale din Republica Moldova, am sprijinit proiecte sociale de ajutor pentru populație și de dezvoltare a infrastructurii sociale.

Interesele mele de afaceri în Republica Moldova sunt legate de perspectiva de a investi în diverse sectoare ale economiei și se bazează pe principiile nu doar ale comerțului, ci și ale carității și sprijinului social.

Declar în mod responsabil că fondurile pe care le ofer autorităților locale din Moldova sunt de origine legală, declarate. Toate impozitele au fost plătite, iar toate documentele necesare au fost depuse către autoritățile locale. Declarația mea se ridică la un venit net de peste 100 de milioane de dolari pentru activitățile mele comerciale.

Acum câteva zile, am primit o citație de convocare pentru a fi interogat în calitate de suspect la Centrul Național Anticorupție. Percep acest lucru ca pe un act neprietenos și cu siguranță ilegal față de investitori și binefăcători, de care Moldova are nevoie mai mult ca oricând.

Îmi declar deschiderea și disponibilitatea de a furniza, prin intermediul avocaților mei, toate informațiile de care are nevoie procuratura, în mod deschis și onest.

Nu am nimic de ascuns.

Cu toate acestea, modul în care procuratura anticorupție interpretează deja relațiile mele cu autoritățile locale este perplex. Acesta este un semnal clar de oprire pentru toți investitorii care văd prin acest exemplu atitudinea autorităților centrale față de proiectele caritabile ale investitorilor. Motivele pot fi doar intuite, iar eu nu sunt implicat în politica din Moldova. Totuși, în ciuda acestui fapt, voi continua tot ceea ce am planificat. În plus, mai mulți parteneri de-ai mei sunt gata să se alăture programului de asistență socială, ceea ce va extinde și mai mult sprijinul populației într-o perioadă atât de dificilă”.

Am solicitat un comentariu cu privire la conținutul scrisorii adresate Procuraturii Anticorupție. Cu toate acestea, la momentul publicării știrii, nu l-am primit încă.

Leave a Reply