Skip to main content


Dacă persoanele care au fost limitate în dreptul de a se înregistra în calitate de candidat pentru alegerile locale se vor adresa la CEDO, vor avea câștig de cauză,ne informează Omniapres.md.

De asta este sigur Teodor Cîrnaț, expertul în drept constituțional. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, el a menționat că în statele democratice, în calitate de candidați pot participa chiar și persoanele condamnate pentru anumite infracțiuni, dacă hotărârea judecătorească nu este una definitivă.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: Eu am fost apărător al drepturilor omului mai o viață întreagă, inclusiv am condus și comitetul Helsinki, pentru drepturile omului care monitoriza de fiecare dată alegerile. Și noi de fiecare dată veneam cu anumite recomandări ca dreptul de a fi ales să fie cât mai puțin restrâns unor persoane. Și uitați-vă, inclusiv persoanelor private de libertate li se acorda dreptul de a fi ales, dacă nu este o sentință definitivă și irevocabilă. Dar guvernarea vine, și, printr-o lege, în toiul campaniei electorale, interzice unei persoane să candideze. Dacă acele persoane care au intenționat individual să candideze pentru o funcție de consilier, primar sau primar general și lor li s-a refuzat din motiv că legea îi interzice, o să se purceadă procedurile interne, se vor adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, și Republica Moldova va fi condamnată pentru faptul că a limitat dreptul de a candida pentru o funcție publică.

Expertul a explicat pe exemplul Marinei Tauber, că, în cazul în care ea se adresează la CEDO, organul electoral va fi găsit vinovat de limitarea în drepturi a unei persoane.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: Să luăm exemplul Marinei Tauber. Dacă i s-a refuzat să fie înscrisă în calitate de candidat, atunci purced toate elementele interne, apoi se va adresa la Curtea Europeană, pentru că ei individual i s-a încălcat acest drept. Nu vorbesc de lege, dar de organul electoral care a executat legea. Și până la urmă în hotărâre vor fi vizate organele electorale, persoanele din organele electorale, și nicidecum deputații care au adoptat această lege.

Deocamdată, reprezentanții guvernării PAS nu au comentat aceste declarații.

Amintim că pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de deputații partidului Șor, declarat neconstituțional, ceea ce înseamnă că aceștia au dreptul să participe la alegeri, inclusiv la cele locale generale fixate pentru 5 noiembrie 2023,

În ziua următoare, pe 4 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat o decizie prin care au fost operate modificările necesare la Codul Electoral care pun în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale. La câteva ore distanță și Legislativul a adoptat în două lecturi schimbările necesare.

De menționat este și faptul, avizul Comisiei de la Veneția a fost primit după ce legea fusese deja votată. În textul avizului, este menționat că Comisia de la Veneția consideră că aceste modificări contravin principiului proporționalității și pot duce la abuzuri.

„Restricția va afecta un grup mare de persoane. Tragerea la răspundere colectivă pentru activitățile ilegale ale partidului din care fac parte, demonstrează lipsa individualizării pedepsei și, prin urmare, a garanțiilor unui proces echitabil. Asta contravine principiului proporționalității și poate duce la abuzuri”, se arată în avizul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept.

Leave a Reply