Skip to main content

Starea fitosanitară a celui mai longeviv arbore care crește pe teritoriul Republicii Moldova, cunoscut ca stejarul lui Ștefan cel Mare, din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, a fost examinată de către o Comisie mixtă, formată din reprezentanții autorităților de resort, anunță Agenția de Mediu într-un comunicat.

Experții au constatat că arborele, care reprezintă un monument al naturii de tip botanic, se află într-o stare avansată de degradare, iar din cauza putrezirii tulpinii riscă să se prăbușească. Astfel, pentru a evita riscurile, vizitatorii sunt îndemnați să nu se apropie prea mult de copac.

În scopul îmbunătăţirii fructificaţiei şi sporirea vitalităţii arborelui, specialiștii au propus efectuarea următoarelor măsuri:  prelucrarea fitosanitară complexă a scorburilor şi a coronamentului contra bolilor şi vătămătorilor, înlăturarea ramurilor scheletare uscate de gradul I şi toaletarea coronamentului, umplerea fisurilor dintre plombările de beton şi trunchi cu răşini naturale, aplicarea stimulatorilor de creştere pentru fortificarea sistemului radicular şi a arborelui prin urmare ameliorarea procesului de declin fiziologic, înlăturarea pavajului din jurul imediat al exemplarului de stejar, multiplicarea vegetativă prin altoire a descendenţilor din stejarul lui Ştefan cel Mare, proptirea cu pari a părţii cu înclinare pentru diminuarea posibilităţii de prăbuşire sub greutatea proprie.

Stejarul secular are o vârstă de peste 700 de ani și o înălțime de 17 metri, iar circumferința trunchiului e de peste 760 de centimetri, în timp ce suprafața coroanei depășește 1000 de metri pătrați. Acesta prezintă interes ca sursă de material genetic și constituie o valoare de nivel european pentru educație, cercetări științifice, turism și recreație.

Leave a Reply