Skip to main content


Două persoane au primit intoxicație cu monoxid de carbon, emanat de la un cazan defect, alimentat cu combustibil solid. Cazul a fost înregistrat în dimineața zilei de 14 noiembrie într-o locuință din municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 08:01.

Potrivit primelor informații, o tânără în vârstă de 26 de ani, dar și soțul acesteia, un bărbat în vârstă de 29 de ani au avut nevoie de asistență medicală, după ce s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon, emanat de la cazanul de încălzire. Produsele de arderea au fost evacuate în interiorul locuinței, prin sistemul de ventilare, care era obturat.

Astfel, la fața locului a intervenit un echipaj de medici, care au acordat îngrijirile necesare, iar ulterior persoanele au fost transportate la spital. La moment starea acestora este satisfăcătoare.

Incendiu în încăpere nu s-a produs, iar toate circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite.
În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor despre necesitatea respectării regulilor de utilizarea a surselor de încălzit locuințele, cum ar fi cazanele, dar și sobele alimentate cu combustibil solid și gazos. Mai mult, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile, iar pe timpul nopții să stingă focul din sobe.

Totodată, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, persoanele sunt rugate să verifice sistematic starea cazanelor, sobelor și altor surse de încălzit, înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri sau defecțiuni să apeleze la ajutorul specialiștilor, pentru a nu-și pune viața în pericol.

Potrivit IGSU, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon, de la începutul anului 2023 au avut de suferit 69 de persoane, dintre care 1 persoană a decedat.

Leave a Reply