Skip to main content

Construcția unui Centru de gestionare a deșeurilor pe teritoriul municipiului Chișinău, este o mare greșeală, o spune directorul interimar al Regiei „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, ne informeaza Tv6.md.

Într-o postare pe Facebook, Gîrlea susține că „experții internaționali, dar și specialiștii din România, spun că dacă se construiește un depozit lângă Chișinău – este o greșeală catastrofală care va costa zeci de milioane de euro și crea, cel puțin, un disconfort stabil pentru tot orașul”.

„Vrei depozit de deșeuri de peste 10 ha chiar pe teritoriul Chișinăului? – Votează Lilian Carp”. Cred că acesta trebuie sa fie sloganul din campania electorală a candidatului PAS pentru primăria Chișinaului. Niciodată nu am pretins că sunt un expert în domeniul gestionării deșeurilor, însă când văd aberații îndrugate de oameni care nu au nici o treabă cu acest domeniu – nu pot să trec pe alături.

Să fie clar – nici într-o discuție (am participat la mai multe) nu am auzit ca BEI sau BERD să insiste că Centrul de gestionare a deșeurilor (citește „depozitul de deșeuri”) să fie construit anume pe teritoriul Chișinăului. Știu că se face un studiu de pre-fezabilitate care trebuie sa identifice cea mai „optimă” soluție pentru dislocarea acestui „centru” în Regiunea 4.

De nenumărate ori Primarul General, Ion Ceban, a spus că este categoric împotrivă ca un depozit de deșeuri să fie construit în raza municipiului Chișinău. Sunt multe argumente tehnice care susțin poziția Primăriei. Principalul argument ar fi că, indiferent de soluții aplicate, în cazul în care lucrurile vor scăpa de sub control – peste 1 milion de oameni vor avea de suferit. Nu este de glumit”, scrie într-o postare pe Facebook, Igor Gîrlea.

În aceeași postare, Gîrlea vine și cu un îndemn pentru guvernare.

Depozitul de deșeuri de la Țânțăreni mai are capacități pentru încă 10 ani minim (în corespundere cu studiile științifice făcute de companii serioase). Dacă Guvernul ar ajuta cu finanțarea soluțiilor de sortare la sursă și reciclare, dar și modernizarea depozitului – acel depozit ar putea servi încă vreo 20 de ani, fiind la o distanță de 35 km de Chișinău, și 5 km de la prima localitate din preajmă.

Ce încearcă să promoveze domnul Carp și doamna Coșeru (citiți PAS) este nu altceva decât economisirea banilor din contul sănătății și confortul a peste 1 mln de cetățeni.

Îndemnul meu este ca partidul de la guvernare să-și stăvilească dorințele nesănătoase și să se gândească, măcar puțin, la chișinăuieni (am în vedere și locuitorii suburbiilor) și să găsească o altă soluție decât construirea unui depozit de deșeuri la Chișinău”.

Marți, 5 septembrie, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că experții încearcă să identifice alternative pentru construcția Centrului pentru gestionarea deșeurilor, însă nu exclud faptul că, în cele din urmă, depozitul va fi amenajat totuși la Stăuceni.

La scurt timp, Ministerul Mediului s-a răzgândit și, într-un comunicat de presă, au precizat că au fost informați precum că terenul de la Stăuceni a fost exclus din lista locațiilor analizate.

A doua zi, 6 septembrie, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că  „Nu va fi construită gunoiște pe teritoriul municipiului Chișinău atâta timp cât eu sunt primar”.

Între timp, subiectul a fost comentat și de către unii deputați, printre care și Lilian Carp, care este și candidatul PAS la funcția de primar al mun. Chișinău. ”Chișinăul este cel mai mare producător de deșeuri, el trebuie să asigure locul pentru construcția acestui centru”, a declarat parlamentarul într-un live pe Facebook.

Leave a Reply