Skip to main content

Scandalul de la un liceu privat din Capitală continuă. Părinții, care spun că o profesoară le-a agresat verbal copilul, fac noi declarații. În același timp, ei neagă că băiatul lor ar fi luat cu el într-o excursie în România alcool și țigări, fapt care, a spus directorul școlii, a și înfuriat-o pe profesoară, explicându-i astfel comportamentul,  ne informeaza Tv6.md.

Natalia Lascov neagă declarațiile făcute de directoarea Liceului, potrivit cărora, băiatul ei ar fi dispărut dintr-un hotel din România, în timpul unei excursii și că ar fi avut asupra lui țigări și alcool.

NATALIA LASCOV: “Copilul meu nu avea nimic. Copilul era în baie și nu avea nimic. Puneți-vă întrebare. Cum acel copil în România putea să aibă țigări și vodcă? Eu l-am trimis de acasă. Eu i-am făcut valiza. Cum a trecut acest copil vama? Cum putea copilul meu să-și cumpere țigări și vodcă în România, dacă spune doamna că avea așa ceva la el. Și unde era dumneaei dacă chiar a și cumpărat așa ceva?”

Totodată, Natalia Lascov respinge informația că fiul ei ar fi venit la școală fără caiete, nespălat și cu vânătăi pe spate. Femeia spune că deși copilul a fost exmatriculat de mai bine de un an, urmele traumei psihologice prin care a trecut minorul încă se resimt.

NATALIA LASCOV, mamă: “Minciuni! Niciodată copilul meu nu a venit cu vânătăi și murdar la școală! Eu vă fac o excursie la mine acasă să vedeți în ce condiții trăiesc copiii mei. Doamna Guzun și-a format un comportament autoritar și dictatorial. Profesorii sunt ținuți în frică, profesorii în frică și copiii hărțuiți. Cine din părinți îndrăznește să spună ceva, automat se pomenește cu copilul exmatriculat. Copilul meu a avut o convulsie și eu până acum stau cu tratament. Prin ce trece copilul meu și familia mea, eu nu o să tac, nu o să las lucrurile așa!”

Efrosinia Guzun a negat învinuirile și ne-a spus, cu referire la acestea, că fiecare are dreptul la replică.

EFROSINIA GUZUN, directorul liceului privat: “Nu este corect. Noi invităm pe toți la discuții, merg la psiholog. Mereu avem o deschidere pentru a schimba lucrurile. Eu, din câte știu, îți place bine, nu-ți place, cauți, pentru că sunt instituții de toate culorile și toate gusturile în Chișinău. Care este problema mea? Odată ce nu-ți place, îți faci alegerea pentru tine”.

Numai că mama copilului spune că mai sunt părinți nemulțumiți de atitudinea direcției liceului și ne-a dat contactele unei doamne care afirmă că, la fel ca și ea, a trecut printr-o experiență neplăcută.

NELI NOVIȚCHI, MAMĂ: “Acolo a învățat fiul meu mai mic. Noi suntem purtători de implant coclear. Am spus problema sănătății noastre doamnei directoare. Dumneaei nu s-a arătat cumva deranjată de situația asta. I-am dat banii, iar după primul an de pandemie, când am fost să achit ultima tranșă de contract, dumneaei mi-a zis că noi îi stricăm fața liceului, că ea nu a făcut liceu pentru copii handicapați, să-mi iau copilul și să mă duc acasă”.

De cealaltă parte, directoarei instituției, Efrosinia Guzun, neagă învinuirile.

EFROSINIA GUZUN, directorul liceului privat: “Nu este corect. Noi în liceu avem clase pentru copii cu nevoi speciale. Nu a fost exmatriculat. Neli Novițchi avea datorii la contract”.

Scandalul de la instituția de învățământ a pornit după ce părinții copilului ce ar fi fost agresat verbal în excursie au expediat portalului Realitatea.md mai multe înregistrări video, în care ar fi fost surprinsă scena cu elevul luat la rost de profesoară. Mama și tatăl băiatului afirmă că fiul lor a fost supus ”unui tratament inuman și degradant, în urma cărora a suportat suferințe fizice și psihice”. Conducerea liceului a respins atunci învinuirile, iar într-un comunicat emis ulterior, liceul condamnă, categoric, orice formă de agresiune sau violență în cadrul instituțiilor de învățământ. Părinții băiatului au sesizat Avocatul Copiluluui și Procuratura cu privire la această situație. Reprezentanții Ombudsmanului ne-au spus că examinează cazul, iar cei ai procuraturii ne-au comunicat că îl cercetează într-un proces penal, pornit pentru pretinse fapte de abuz. Am vrut să aflăm și opinia Direcției municipale Educație, dar șeful acesteia, Andrei Pavaloi, ne-a spus că nu poate sta de vorbă cu noi, pentru că se află într-o ședință.

Leave a Reply