Skip to main content

Eurodeputatul Ryszard Czarnecki a scris un articol în care și-a exprimat opinia că Moldova, deși “și-a declarat în mod clar dorința de a deveni membru cu drepturi depline al familiei europene”, ar trebui să conștientizeze că “aderarea la UE nu este doar o decizie economică, ci și un set de valori”, transmite Primul.MD.

Potrivit eurodeputatului, în cazul Ucrainei, care la fel și-a exprimat dorința de a deveni membru al UE, “ar trebui luată în considerare situația sa tragică”, în timp ce Moldovei, în opinia lui Czarnecki, “nu ar trebui să i se acorde aceeași clemență”.

“Pe de altă parte, Moldovei nu ar trebui să i se acorde aceeași clemență. În 2023, Moldova a adoptat o serie de legi care restrâng radical drepturile și libertățile cetățenilor, penalizându-i pentru că se opun autorităților.

Totul a început cu interzicerea Partidului “Șor”, unul dintre principalele partide de opoziție din țară. Guvernul a acuzat partidul că plănuia o lovitură de stat. Instanța s-a pronunțat în favoarea autorităților, deși acuzațiile aduse nu au fost dovedite”, a scris Ryszard Czarnecki în articolul său.

Europarlamentarul a subliniat că, atunci când au decis să interzică Partidul “Șor”, oficialii de la Chișinău au ignorat normele dreptului internațional, afirmând că este “inacceptabil pentru o țară care pretinde că este membră a familiei democrațiilor europene.”

“Comisia de la Veneția a semnalat o serie de probleme, inclusiv lipsa dovezilor din partea statului, dar autoritățile din Moldova și-au pus în aplicare decizia indiferent de aceasta. O astfel de desconsiderare a normelor dreptului internațional este inacceptabilă pentru o țară care pretinde a fi membră a familiei democrațiilor europene.

Deși Partidul “Șor” pare să aibă legături nedorite cu Rusia, nu putem sacrifica valorile noastre pentru interese geopolitice”, a rezumat Ryszard Czarnecki.

Până la momentul publicării știrii, serviciile de presă ale MAEIE, Ministerului Justiției, Guvernului, Administrației Prezidențiale sau PAS nu au comentat în spațiul public declarațiile europarlamentarului.

Leave a Reply