Skip to main content


Serviciul de Informații și Securitate solicită blocarea mai multor site-uri rusești care potrivit instituției, alterează spațiul informațional. Ordinul are caracter obligatoriu și a fost transmis furnizorilor de rețea. Decizia a stârnit reacții la Moscova. Ministerul de Externe de la Kremlin susține că hotărârea este un pas deschis ostil față de Rusia și o altă manifestare a cursului necugetat anti-rus al Chișinăului, ne informează tv6.md.

Într-un comunicat emis de SIS se spune că 22 de site-uri rusești urmează a fi blocate. Printre sursele media interzisese numără 1tv.ru, NTV, Ren TV, rtr-planeta.com, vesti.ru, Russia Today, rt.com, radiomayak.ru și altele.

”Potrivit Ordinului semnat de șeful SIS, AlexandruMusteață, aceste surse media „promovează, în condițiile stării de urgență, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, alterarea conţinutului informaţiilor difuzate în spaţiul public provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor”.

Ordinul are caracter obligatoriu și a fost transmisfurnizorilor de rețea sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat accesul utilizatorilor din R. Moldova la sursele menționate, se mai precizează în nota emisă de SIS. În reacție, Ministerul de Externe de la Moscova declară decizia de blocare a 22 de portaluri a fost luată cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale generale din 5 noiembrie din Republica Moldova, pe fondul evaluărilor scăzute ale candidaților actualelor autorități.

”Se pare că Chișinăul, care acuză în mod nedovedit Rusia că se amestecă în campania electorală, încearcă să-și îmbunătățească situația în acest fel. Blocarea masivă a accesului la portalurile de știri în limba rusă este o încălcare flagrantă de către autoritățile moldovenești a libertății de exprimare și a drepturilor propriilor cetățeni de a accesa informațiile în limba rusă, care este vorbită de marea majoritate a moldovenilor,” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții puterii la declarațiile lui Zaharova. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează acuzațiile. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Igor Zaharov nu nea răspuns la telefon și nici la mesajul expediat, la fel ca și purtătorul de cuvânt al SIS, Daniela Mînzatu.

Anterior, autoritățile spuneau că prin blocarea site-urilor rusești încearcă să lupte cu dezinformarea și propaganda. Tot anterior, șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei, Nicu Popescu, comentând declarațiile Ministerului rus de Externe despre atitudinea față de Rusia și mass-media rusă, a remarcat că Rusia aplică de mulți ani o politică ostilă față de Moldova și, „evident”, aceste evenimente din relațiile moldo-ruse sunt o consecință logică a unei politici neprietenoase a Federației Ruse în raport cu țara noastră”, citat încheiat.

 

Leave a Reply