Cu mare fast, președinta Maia Sandu și guvernul Recean au anunțat, de la tribune lansarea proiectului „Satul European”. În esență, totul pare a fi simplu: autoritățile locale pregătesc proiecte de dezvoltare a satelor, iar statul alocă bani pentru asta.
La Chișinău au ajuns 800 de cereri. De la bun început, autoritățile au exclus aproape jumătate din ele, însă suma necesară implementării proiectelor s-a dovedit totuși a fi una destul de mare – 2,8 miliarde de lei. Și aici începe partea cea mai curioasă.
Anul trecut, din bugetul de stat au fost alocate doar 970 de milioane de lei pentru proiectul „Satul European ”– de aproape trei ori mai puțin decât era necesar. Puțin mai mult de 1 miliard de lei au fost alocați pentru 2023. Chiar dacă ținem cont de miliardul planificat pentru acest an, totuși, nu sunt suficienți bani.
Astfel, rezultă că termenele limită de realizare sunt încălcate, plățile nu ajung la timp, iar datoriile cresc ca un bulgăre de zăpadă. De aici putem trage doar o singură concluzie: Autoritățile au încercat să „mituiască” primarii cu aceste proiecte, schimbările de care aveau nevoie oamenii nu s-au produs, iar promisiunile guvernului Recean de a aloca finanțe suplimentare au rămas a fi doar promisiuni.
Vedem cu toții că în sate s-au acumulat o mulțime de probleme nerezolvate: Drumurile necesită a fi reparate, iluminatul stradal lipsește, trebuie construite conducte de apă și rețele de canalizare, trebuie renovate parcurile și terenurile de joacă. Acolo unde sunt la conducere oameni din echipa noastră, aceste probleme sunt rezolvate pas cu pas.