Skip to main content

A doua ediție a Festivalului Chitarelor, în memoria regretatului artist Iurie Sadovnic, a avut loc în week-end-ul trecut în raionul Orhei. Evenimentul s-a desfășurat la Lopatna, comuna Jora de Mijloc, întrun loc pitoresc de pe malul Nistrului. Sărbătoarea a inclus un program artistic de excepție, susținut pe viu de peste 20 de artiști renumiți și trupe notorii de muzică folk și rock din Republica Moldova și România. Potrivit organizatorilor, spre deosebire de ediția din anul trecut, acum sărbătoarea a adus în scenă și artiști de peste hotare. Este vorba despre îndrăgita trupă rock din România, Semnal M și legendara formație Phoenix.

 

NICU COVACI liderul trupei Phoenix: „Mă bucur să fiu aici, sunt onorat să cânt la un asemenea festival frumos și îmi place Basarabia de mor.

– Publicul cum vi se pare?

– Extraordinar. Atâta trăire, atâta inimă, atâta căldură, mă bucur. Înseamnă că nu a fost degeaba, noi plecăm de la concert mai încărcați acasă, decât am venit”.

Pe lângă artiștii din România, au mai evoluat și trupe precum Cuibul, Gândul Mâței, Condorii Negri, Lacrimă, grupul de chitariști „Unfolk”din Ungheni, Gicu Cimbir, Silvia Grigore, ansamblul de copii ai școlii de muzică „Gh. Lupoi”.

Festivalul Chitarelor, în memoriam Iurie Sadovic, a fost și de această dată organizat de Consiliul Raional Orhei, care, cu suportul și susținerea personală a lui Ilan Șor, a decis să pună în practică idea regretatului artist Iurie Sadovnic de a aduna la Lopatna, pe malul Nistrului, toate chitarele Moldovei, acesta fiind visul orheianului Sadovnic, mai spun organizatorii. În același timp, la eveniment au fost organizate și diverse evenimente cultural-sportive și cu specific tradițional, plimbările cu bărci cu vâsle pe râul Nistru, târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii, demonstrații culinare cu specific de tabără la foc deschis, expoziții tematice.

Doritorii au putut rămâne peste noapte, într-un camping pentru corturi, amenajat special în acest scop, în imediata apropiere de zona în care se desfășoară Festivalul, pe o colină împădurită, care se află vis-a-vis de scena mare. Intrarea la eveniment a fost pe gratis.

Leave a Reply