Skip to main content

Parlamentul s-a aliniat inițiativei Comisiei Europene în Săptămâna europeană a mobilității. Zeci de copii și tineri au marcat împreună cu autoritățile Ziua mondială fără mașini. Pe biciclete, role sau trotinete, copiii și tinerii, alături de reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului, au pledat în cadrul unui flashmob, organizat în scuarul Parlamentului, pentru un mod de viață sănătos, ne informeaza Alerta.md.

Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa deputatei din Comisia mediu, climă și tranziție verde, Iulia Dascălu, fiind o experiență educativă și de conștientizare în ceea ce privește importanța mobilității sustenabile și a protejării mediului înconjurător.

Deputați, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Energiei, Ministerului Afacerilor Interne le-au vorbit elevilor și profesorilor de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” și de la Colegiul de Ecologie din Chișinău despre cauzele poluării mediului înconjurător și impactul pozitiv pe care l-ar putea avea renunțarea la utilizarea mașinilor. Autoritățile au discutat cu copiii și tinerii despre inițiativele de promovare a transportului durabil, ecologic și a siguranței în trafic.

„Să lăsăm măcar pentru o zi mașina acasă pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului”, a fost mesajul transmis de către deputata Iulia Dascălu. La rândul său, Secretarul de stat la Ministerul Mediului, Grigore Stratulat, a subliniat că până la 90 % din emisiile de poluare a aerului sunt provocate de mașini, iar Secretarul de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac, a îndemnat copiii și tinerii la un comportament conștiincios în raport cu mediul înconjurător și proactiv în raport cu agenda verde.

Elevii de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” au adresat un demers autorităților prin care au solicitat promovarea inițiativelor de protejare a mediului înconjurător. „Noi, tânăra generație, ne dorim să trăim într-un mediu curat, fără poluanți. Avem nevoie de transport alternativ, modern, cu viteză de deplasare rapidă”, se menționează în demersul transmis paralamentarilor. Deputata Iulia Dascălu a precizat că documentul urmează a fi înregistrat în Parlament și examinat la ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde.

Săptămâna europeană a mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, marcată în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, prin care se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană. În acest an, accentul este pus pe mobilitatea durabilă și eficientă din punct de vedere energetic. Astăzi comunitatea internațională marchează Ziua mondială fără mașini.

Leave a Reply