Skip to main content

Unul din miturile în care societatea noastră a început să creadă orbește, la un moment dat, consta în faptul că a venit vremea ca „tinerii să preia frâiele puterii”. Asta deoarece au „viziuni moderne”, sunt „energici”, „deschiși la minte” etc., spre deosebire de vechile generații, „anchilozate”, „depășite de timp” și „opuse progresului”, ne informeaza Alerta.md.

Pe această temă s-au făcut campanii întregi (sociale, mediatice și electorale), iar multă lume, inclusiv oameni bătrâni, au început să creadă cu tărie că, într-adevăr, în epoca internetului, a calculatoarelor și tehnologiilor moderne, cei care au crescut și s-au format în altă eră n-au ce căuta în politică și administrație. Mai ales că „viitorul aparține tinerilor”, respectiv, ei trebuie să decidă cum va arăta el.

Doar că realitatea a demonstrat că această abordare este greșită. Tinerii ajunși în funcții de răspundere, cu mici excepții, s-au dovedit a fi nu doar ineficienți, ci nocivi de-a dreptul (a se vedea cazul Chirtoacă, de exemplu, sau, mai nou, al tinerilor din PAS, care au ajuns, peste noapte, factori de decizie în domenii extrem de serioase și complexe).

Explicația e simplă și vine inclusiv din legitățile naturii. Nu poate un tânăr, căruia abia îi crește mustața, pe care îl scutură hormonii, care tocmai a ieșit din băncile școlii, să fie pus să conducă statul, să facă legi și să decidă soarta celorlalți. Nu pentru că ar fi neapărat rău intenționat sau incapabil, ci deoarece, pentru astfel de responsabilități, e nevoie de experiență de viață, de cunoștințe, de echilibru fizic și psihic, de o viziune de ansamblu care se formează în timp.

Încă din vechime, deciziile serioase le lua „sfatul bătrânilor”, căpetenii ale triburilor deveneau doar cei care reușeau să demonstreze că au capacități de conducător și aveau și niște succese remarcabile în spate.

Exact asta se întâmplă și la animale. Leii tineri sunt alungați din pride sau marginalizați, până se „coc” bine și sunt capabili să-și dispute întâietatea. Așa e și în cazul lupilor sau a altor răpitoare – misiunea „flăcăilor” este să fie „soldați” și abia după ce se călesc bine în lupte și învață secretele supraviețuirii, pot pretinde la rolul de lider.

Un „mânz”, căruia i se zbârlește părul când vede o „femelă”, care zburdă și se joacă pe toloacă și care tânjește încă după țâța mamei nu poate să preia conducerea turmei / hergheliei. Pentru că o va duce în prăpastie la prima ocazie.

În cazul oamenilor funcționează exact aceeași regulă. Nu poate să conducă statul sau instituții vitale niște tinerei sau tinerele, care nu știu încă ce înseamnă o familie, nu știu cum se cresc copiii, cum se nasc și cum mor oamenii, care nu au trăit încă, pe cont propriu, într-o comunitate și nu au avut ocazia să înfrunte crize majore, care nu s-au confruntat cu sistemul și nu-i cunosc particularitățile, care sunt încă la început de cale și au încă multe-multe de învățat… Pur și simplu nu pot. Chiar dacă își doresc.

Ei joacă Tetris sau în tănculețe și tânjesc după Mivina, pe care o ronțăiau crudă la școală, cot la cot cu alți copii, iar amintirea acelor timpuri este încă foarte vie. Un asemenea om nu poate fi lăsat să facă legile țării! De care depinde soarta tuturor! Sau cum poate o fătucă, încă foarte fragedă, care tânjește după baruri și discoteci, care își pierde cumpătul și tremură ca varga la orice atingere masculină, să reformeze un ditamai domeniu judiciar și să înfrunte fiarele din sistem?

Ei nu sunt vinovați! Pentru că n-au capacitate încă să conștientizeze pe deplin responsabilitățile care le revin. Vinovați sunt cei care le dau această putere și le încredințează chibriturile, iar în acest fel îi expun, atât pe ei, cât și pe toți ceilalți, la riscuri uriașe. De aceea, avem ce avem, inclusiv.

Lăsați tineretul în pace! Să se maturizeze, să învețe să înoate, să înfrunte provocările vieții, să înțeleagă legitățile creației! Iar rolul de căpetenie, dacă și-l doresc, să și-l revendice prin luptă, fără niciun fel menajamente.

Iar dacă nu cunoașteți calculatorul, secretele internetului și alte tehnologii moderne, luați niște tineri cu voi și explicați-le ce trebuie făcut.

Leave a Reply