Skip to main content

Săptămâna viitoare, Departamentul de Stat din SUA îi va încuraja pe americani să înceapă să părăsească Ucraina prin zboruri comerciale, în timp ce acestea sunt încă disponibile. În acest sens, personalul ambasadei SUA din Ucraina urmează să înceapă evacuarea din țară începând de luni, 24 ianuarie spun oficialii americani, scrie foxnews.com.

Realitatea.md menționează că Moscova a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, ceea ce duce la temeri reale de o invazie. De asemenea, vineri seara târziu, Ambasada SUA din Ucraina a anunțat că primul transport de muniție a ajuns conform indicațiilor președintelui Biden.

În același timp, avioane avansate de luptă rusești au sosit în Belarus, la nordul Ucrainei. Pentagonul este îngrijorat de faptul că capitala Ucrainei este în mare pericol.

Occidentul a respins principalele cereri ale Moscovei – promisiunile din partea NATO că Ucraina nu va fi niciodată adăugată ca membră, că nu vor fi dislocate arme ale alianței în apropierea granițelor ruse și că își va retrage forțele din Europa Centrală și de Est.

În zilele următoare, Guvernul american plănuiește să mute o tonă de arme și muniții în Ucraina.

Discuțiile dintre Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov de vineri, 21 ianuarie nu au dat rezultate, deși ambele părți au convenit să continue negocierile diplomatice. Cei doi diplomați vor discuta în continuare după ce SUA va prezintă un răspuns oficial la cererile rusești săptămâna viitoare.

realitatea.md

Leave a Reply