Skip to main content

Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiat recursul înaintat de deputatul Marina Tauber pentru verificarea constituționalității unor restricții privind prevederile Codului Electoral, potrivit cărora toți cetățenii care și-au schimbat locul de reședință în ultimele trei luni înainte de alegeri au fost lipsiți de dreptul de vot la alegerile locale. Curtea Constituțională a luat această decizie cu 3 voturi împotriva la 2. Doi judecători au exprimat opinii divergente.

“Regretăm că Curtea Constituțională a adoptat așa o poziție, invocând practici europene individuale, aplicate în unele regiuni autonome cu statut special, unde sunt permise asemenea restricții. În cazul nostru, acestea au fost aplicate pentru toți și pentru întreaga țară, în același timp nu au fost făcute excepții în raport cu reședința compactă a minorităților naționale”, a scris politicianul pe pagina personală de Facebook.

Ea a precizat că, în acest mod, la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, sute și mii de cetățeni, care și-au schimbat domiciliul în ultimele trei luni, vor fi complet lipsiți de dreptul de a vota, nu doar la locul de reședință, dar și la locul de ședere. Mai mult decât atât, Curtea a admis situația care poate fi interpretată împotriva cetățenilor, care locuiesc peste hotare, adică împotriva diasporei moldovenești.

Marina Tauber a subliniat că, în încercarea de a respinge noua cerere a opoziției, Înalta Curte a ajuns până acolo încât a numit absolut democratic dreptul limitat al cetățenilor, stabiliți cu traiul în alt loc, și au pierdut legătura cu reședința obișnuită.

“Cu alte cuvinte, Curtea a recunoscut indirect că diaspora noastră și toți cetățenii, care lucrează mulți ani peste hotare, din cauza pierderii legăturii cu Patria, pot fi limitați în exercitarea dreptului de vot. Suntem categoric împotriva acestei abordări. Regretăm că, în viitor, oamenii fără scrupule vor putea folosi această decizie pripită a Curții Constituționale în interesele lor și împotriva diasporei noastre. Prieteni, faceți singuri concluzii”, a concluzionat Marina Tauber, subliniind că „cetățenii Moldovei trebuie să-și cunoască eroii, care limitează dreptul fundamental la alegeri libere”.

Leave a Reply