Skip to main content

Deputatul fracțiunii partidului ”ȘOR” Marina Tauber a solicitat să fie audiat în plenul parlamentului ministrul justiției Veronica Mihailov-Moraru, în legătură cu scandalul de corupție în care este implicat președintele Comisiei Pre-Vetting, olandezul Herman von Hebel. Acesta este suspectat că a adus prejudicii de cel puțin 760 de mii de euro Curții Internaționale Penale de la Haga, unde a activat timp de mai mulți ani. Totul a ieșit la iveală în urma unei investigații publicate în presă.

Marina Tauber a menționat că este imperios necesar ca ministrul justiției să explice cum a fost posibil ca Herman von Hebel să ajungă să evalueze integritatea candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova, el însuși fiind acuzat de corupție.

”Solicităm audierea ministrului justiției, doamnei Veronica Mihailov-Moraru în legătură cu imensul scandal de corupție, în care este implicat președintele comisiei pre-vetting, domnul Herman von Hebel. Ministrul justiției și-a asumat această reformă a justiției care a eșuat lamentabil – reformă care s-a transformat în luptă pentru controlul politic asupra Procuraturii și justiției cu scopul de a captura total instituțiile de drept ale statului. Această comisie de selectare politică a PAS nu mai are nicio credibilitate nici la nivel național, nici internațional. Se impune demisia in corpore a acestor pseudoreformatori corupți”, a declarat Marina Tauber.

Propunerea parlamentarei din partea fracțiunii partidului ”ȘOR” nu a întrunit însă numărul necesar de voturi în parlament pentru ca ministrul justiției să fie invitat la audieri. 57 de deputați PAS au votat împotrivă, iar 6 s-au abținut.

”Nu e de mirare. Exponenții acestei guvernări nu vor să se discute despre acest eșec care scoate la iveală adevărata ”reformă” a justiției, în toată splendoarea sa”, a menționat Marina Tauber.

Investigația jurnalistică publicată zilele trecute a scos la iveală că Herman von Hebel a prejudiciat Curtea Internațională Penală de la Haga cu cel puțin 760 de mii de euro după ce ar fi realizat o reformă eșuată.

El a fost numit președinte al Comisiei Pre-Vetting din Republica Moldova în luna aprilie 2022.

Leave a Reply