Deputatul ales pe listele Partidului ȘOR, Marina Tauber, a avut astăzi o discuție cu experții Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia au fost abordate modificările recente aduse Codului electoral din Republica Moldova. În urma consultărilor, Tauber a evidențiat îngrijorările legate de impactul negativ al acestor amendamente asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor în ceea ce privește procesul electoral.
“Prin aceste modificări, au fost introduse repetat restricții dure în ceea ce privește dreptul fiecărui cetățean, garantat de Legea supremă – de a alege și a fi ales”, a declarat Marina Tauber.
Deputatul a amintit că atât Curtea Constituțională, cât și Comisia de la Veneția, au emis critici aspre la adresa guvernării PAS cu privire la aceste schimbări, subliniind că Legea a fost declarată neconstituțională.
“În pofida acestui fapt, Parlamentul a refuzat să se conformeze deciziei Înaltei Curți și a votat repetat această Lege, cu mici modificări. Majoritatea parlamentară și-a argumentat atunci acțiunile făcând trimitere la hotărârea Curții Constituționale. În realitate însă, decizia CC nu a fost executată, ci din contra, prin alte cuvinte au fost reintroduse aceleași restricții grave cu privire la interdicția de a participa în alegeri, fiind periclitat dreptul a sute de persoane de a fi aleși”, a explicat Tauber.
Marina Tauber a transmis experților Comisiei de la Veneția informații despre presupusele derapaje ale majorității parlamentare și a solicitat o examinare obiectivă, cu scopul de a obține un nou aviz care să respecte principiile democratice și statul de drept.
“Am informat experții Comisiei de la Veneția despre gravele derapaje comise de majoritatea parlamentară în acest proces, ignorând și încălcând toate recomandările și standardele internaționale în materie electorală. În acest sens, am solicitat o examinare obiectivă și adoptarea unui nou aviz în spiritul respectării statului de drept și a principiilor democratice, respectând drepturile fundamentale ale omului”, a conchis deputatul.
”Astăzi, am avut un schimb de opinii și consultări cu experții Comisiei de la Veneția, care pregătesc, pentru ședința plenară din decembrie curent, un aviz al Înaltului for al Consiliului Europei pe marginea ultimelor modificări la Codul electoral. Prin aceste modificări, au fost introduse repetat, restricții dure în ceea ce privește dreptul fiecărui cetățean, garantat de Legea supremă – de a alege și a fi ales.
Este necesar să amintim faptul că atât Curtea Constituțională, cât și Comisia de la Veneția, au taxat dur autoritățile Republicii Moldova în privința modificărilor operate, în luna august curent, la Codul electoral, prin care au fost introduse restricții dure în privința dreptului de a fi ales. Asta deși, Legea a fost declarată neconstituțională.
În pofida acestui fapt, Parlamentul a refuzat să se conformeze deciziei Înaltei Curți și a votat repetat această Lege, cu mici modificări. Majoritatea parlamentară și-a argumentat atunci acțiunile făcând trimitere la hotărârea Curții Constituționale. În realitate însă, decizia CC nu a fost executată, ci din contra, prin alte cuvinte au fost reintroduse aceleași restricții grave cu privire la interdicția de a participa în alegeri, fiind periclitat dreptul a sute de persoane de a fi aleși.
Cu regret, Parlamentul Republicii Moldova a ignorat hotărârea Curții Constituționale din 3 octombrie 2023 cu privire la necesitatea stabilirii unor criterii obiective în privința individualizării pedepselor și proporționalității restricțiilor. Legea a fost votată în regim de urgență, în doar o singură zi a fost propusă, dezbătută și votată în lectură finală. Acest lucru s-a făcut cu încălcarea tuturor procedurilor legale și constituționale, fără consultări, fără dezbateri și cu doar 2 zile înainte de încheierea termenului de înregistrare a candidaților în cursa electorală. Parlamentul a schimbat regulile de joc practic la finele acestuia.
Urmare a acestor modificări, sute de candidați au fost privați de dreptul de a candida, iar alții au fost scoși din cursa electorală, fiindu-le îngrădit dreptul de a fi aleși, fapt atenționat și de organizațiile internaționale de monitorizare a alegerilor.
Am informat experții Comisiei de la Veneția despre gravele derapaje comise de majoritatea parlamentară în acest proces, ignorând și încălcând toate recomandările și standardele internaționale în materie electorală. În acest sens, am solicitat o examinare obiectivă și adoptarea unui nou aviz în spiritul respectării statului de drept și a principiilor democratice, respectând drepturile fundamentale ale omului”, este declarația integrală a Marinei Tauber, deputat ales pe listele Partidului ȘOR.
telegraph.md