Skip to main content

Preşedintele Maia Sandu neagă datoria de 800 de milioane de dolari reclamată de compania rusă Gazprom pentru livrările de gaze şi acuză Moscova că încearcă să înşele Chișinăul. Declarațiile Maiei Sandu vin în contextul finalizării auditului datoriilor Moldovagaz, ne informeaza Tv6.md.

„Acest lucru nu este cunoscut publicului încă, dar săptămâna viitoare Guvernul nostru va anunța că firma internațională care a efectuat auditul a depistat că nu avem nicio datorie (față de „Gazprom” n.r) de 800 de milioane de dolari. Au încercat să ne înșele rapid. Ne-au lăsat fără gaz. Iarna era sub nas. „Hai să semnați rapid că veți returna 800 de milioane de dolari în 4 ani și veți avea gaz”. Am spus că nu putem semna asta, deoarece sunt sume extrem de mari și nu putem accepta așa ceva. Ni s-a spus: „Nu veți avea gaz”. Nimeni nu a încercat să cumpere gaz de la altcineva în ultimii 30 de ani. Dacă gazul este vândut doar de un monopolist, acest lucru nu este normal. Și ne-au spus că nu putem schimba legea în 2 luni, să găsim noi contracte. A fost nepotrivit din partea lor. Kozak a spus că vom prelungi contractul, iar apoi, în ultima zi, au schimbat decizia. Cred că am acționat corect,” a declarat Sandu, potrivit notka.md

Acum doi ani, Moldova a prelungit contractul cu Gazprom și a convenit să efectueze un audit asupra datoriilor Moldovagaz. Cu toate acestea, abia în august 2022, Guvernul de la Chișinău a semnat contracte pentru efectuarea acestui audit cu două companii: una norvegiană și alta britanică.

Guvernul Gavrilița a alocat 800 000 de euro din Fondul de Rezervă pentru auditori. Companiile au avut sarcina de a evalua datoria acumulată la Moldovagaz în decurs de 30 de ani. Termenul-limită stabilit inițial pentru prezentarea raportului a fost sfârșitul lunii martie 2023.

Leave a Reply