Skip to main content

Mai multe gospodării din comuna Japca, raionul Florești riscă să fie făcute una cu pământul. Omenii dau vina pe cariera din apropierea satului. Acolo unde la fiecare explozie efectuată pentru extragerea pietrișului, crăpăturile de pe casele oamenilor se fac tot mai mari ne informează tvn.md

„Și așa este tot împrejur, iată acolo tot, mergem, mergem până acolo, ia uitați-vă, uitați-vă ce este aici.”

Și mai gravă este situația Alionei Loghin, care s-a pomenit cu tavanul la pământ. Femeia crește de una singură 3 minori, iar să plece nu are unde.

ALIONA, LOGHIN, locuitoarea comunei Japca, raionul Florești: „A căzut lutul peste mobilier, mi-a dat mobilierul jos, adică a căzut practic tot, acolo am o masă de steclă, este stricată, tot ce a fost din sticlă se vede că este stricat, casa este toată crăpată, începând cu cele 2 camere și dacă luăm cu camera asta, se desface în jumătate.”

Femeia este disperată și se teme că în orice moment casa ei se poate prăbuși.

ALIONA, LOGHIN, locuitoarea comunei Japca, raionul Florești: „Sunt îngrijorată, sunt într-o situație de risc, rămân pe drumuri, rămân fără casă, pentru că casa este deteriorată, dacă luăm chiar și de la colțurile casei de jur împrejur, iată aici se vede că nu are mult și o să cadă și aici, asta toată lumea în sat că aceasta tot datorită faptului că au deschis cariera în sat.”

Oamenii din localitate spun că și-au pierdut liniștea din cauza activității carierei.

VECESLAV POPA, locuitor al comunei Japca, raionul Florești: „Problema aceasta de când la noi s-a deschis cariera, au început să facă explozii mari aici, pe care le fac ei pentru a fărâma piatra și au început a crăpa casele la oameni.”

„Iaca uitați-vă aici și în dos am, și în față am, și la casă, și la sarai, și la băștile de la animale, așa că nu este numai într-un loc, în mai multe locuri. – Și crăpături destul de mari? Vedeți că am bătut cu piatră ca olecuță să astupăm, dacă de ce lăsăm tot mai mare se fac și ele iar crapă din nou.”

„Iaca eu așa încetișor mai astup câte oleacă, dar acolo nu știu ce e de făcut și așa este totul împrejur, totul împrejur, până anul trecut nu a fost așa ceva.”

Această femeie spune că de fiecare dată când se produc erupțiile la carieră casa ei se divizează în jumătate.

„Jumătate de casă se duce încolo, iar jumătate de casă rămâne aici, eu v-am spus că ei când erup ușa la garaj se închide hermetic și iaca uitați-vă, din partea aceasta se vede mai bine.”

Primarul comunei, Leonid Pascari, nu a fost găsit la locul de muncă. Angajații primăriei au spus că acesta s-ar afla la o ședință, la Florești.

„– Domn primar este? Nu este. – Nici nu o să fie astăzi? El este în teritoriu, la Florești era, nu știu a venit sau nu, era la adunare la Florești.”

Contactat telefonic, alesul local nu a răspuns la apelurile reporterilor.

Președintele Raionului Florești, Ștefan Paniș spune că cunoaște despre acest incident și dă asigurări că va fi formată o grupă care va evalua prejudiciul, dar și cauza producerii.

ȘTEFAN PANIȘ, Președintele Raionului Florești: „Astăzi am dat indicația, ei acolo trebuiau să formeze o grupă de la consiliu și cu starea excepțională să vadă ce este acolo. Ceva o să acordăm, dar care și cât va fi suma nu știu, aceasta va hotărî comisia. Ei spun așa, dar noi ce suntem experți, noi doar nu putem spune care, am auzit și eu că ei spun că din cauza carierei, acolo ei fac rupturile acestea cu dinamid, ce fac ei acolo.”

Cariera de piatră se află la o distanță de 4 kilometri față de comuna Japca.

Leave a Reply