„Casa bunicilor fericiți” din satul Plop, raionul Dondușeni s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru ca beneficiarii căminului să simtă magia sărbătorilor de iarnă. Buneii de aici, împreună cu copiii de la grădinița din sat au împodobit bradul și au dansat o horă.
Copiii vin des în vizită la bunici, pentru a le spune poezii și povești.
„– Vii des aici? Da. – Și ce faci tu aici când vii? Spun poezii. – Cui spui? La bunei. Eu vin ca la bunica acasă”.
„Spun poezii și povești. – Dar cui spui tu povești? La bunici. – Și ce poveste le spui, știi vreo una, cum se numește? Gogoașa ”
Beneficiarii căminului au rămas plăcut surprinși de vizita celor mici și spun că s-au distrat de minune împreună cu copilașii.
„M-am bucurat, că eu am lucrat la grădiniță între ei, așa veneau fetițele la mine, m-am bucurat, m-am simțit ca acasă în satul meu cu copiii de la grădiniță, foarte m-am bucurat de ei și ne-au înveselit azi pe noi, foarte mult m-am bucurat .”
„Noi aici ne aflăm în această casă pentru bunei ți bunici, aici este un colectiv foarte bun, totul este foarte bine, mie personal foarte mult îmi place, gătesc bine.”
Având o experiență de peste 40 de ani, Alexandra Ciobanu este cea care are grijă de sănătatea fiecărui beneficiar din cămin.
ALEXANDRA CIOBANU, Asistent medical: „Noi aici ne ocupăm cu, dimineața venim, măsurăm temperaturile, măsurăm tensiunile, medicamente avem pentru acordarea primului ajutor, avem acces la salvare”.
ALEXANDRA CIOBANU, Asistent medical: „Dacă trebuie de chemat salvarea, o chemăm, dacă eu mă descurc singură, vreau să vă spun că eu lucrez încă în secția de reanimare din Dondușeni.”
Fondatoarea căminului, Marina Slobodeanu, spune că bătrânii au nevoie de multă grijă și atenție, iar „Casa bunicilor fericiți” este locul perfect pentru acest lucru.
MARINA SLOBODEANU, Fondatoarea căminului: „La cămin din 32 de locuri la moment 20 de locuri avem ocupate, deși vine diaspora în vacanță și solicitări sunt foarte multe. Acum în prag de sărbători, astăzi am inaugurat bradul împreună cu micii pici de la grădinița din sat, am văzut bucuria și fericirea pe chipurile bătrânilor, pentru că în magia sărbătorilor și în moș crăciun credem indiferent de vârstă și situație și statut social”.
Fiul fondatoarei, Robert, este cel care își ajută părinții în activitatea de zi cu zi și spune că o face cu multă dedicație și căldură pentru bunici.
ROBERT SLOBODEANU, Fiul fondatorilor căminului: „Încerc să ajut mai mult pe partea de IT, Social Media Management și mai mult pe activitatea online a căminului. Aș descrie-o ca fiind o activitate foarte nobilă, ajutând grupul cel mai vulnerabil în societatea noastră, adică bătrânii, încercăm să le aducem căldura în sufletele lor care mulți nu o mai găsesc.”
Capacitatea căminului este de 32 de locuri, cu camere de 2, 3 și 4 persoane. cesta dispune de condiții excelente de trai, completate de profesionalismul personalului din cadrul centrului.
Din sursa tvn.md.