Skip to main content

În municipiul Bălți, a crescut cu 12% numărul cazurilor de infecții respiratorii în ultima săptămână. Potrivit medicilor, cei mai afectați sunt copii, fiind înregistrate 194 de cazuri în ultimele 7 zile. Oamenii spun că încearcă să prevină răceala cu remedii naturale, dar nu dau la o parte nici sfaturile medicilor, din sursa tvn.md. 

În ultima săptămână, în municipiul Bălți s-au înregistrat peste 300 de cazuri de infecții respiratorii acute.

Specialiștii recomandă populației să fie atentă în această perioadă și să se protejeze de răceală. Iar dacă deja persoana s-a îmbolnăvit, să se adreseze la medic.

VALERIA DASCĂL, Medic imunolog, Centrul Medicilor de Familie Bălți: „Când e vorba de maladii respiratorii acute, în primul rând când ne salutăm, nu strângem mâinile, să nu fie săruturi pe obraz, să fie spălatul mâinilor cât mai des, adică să respecte igiena personală. Pentru persoanele care deja sunt bolnave, în primul rând să fie un regim de mască, să poarte măștile. Să menținem și un mediu aerisit acasă, un mediu umed, în primul rând să fie igiena alimentării.”

Iată ce zic bălțenii despre măsurile care le întreprind și cum se protejează de infecțiile respiratorii pe timp de iarnă:

„Mai bine să te protejezi decât pe urmă să te tratezi. Beau vitamine, mănânc ceapă, usturoi, lămâie și ceai cu coacăză, zmeură și așa mai departe.”

„Da, acum e sezonul virușilor și răcelilor. Desigur vitamina C de consumat, uneori se poate de mărit doza, și când doar se începe deodată trecem la stropitul gâtului cu sare, bicarbonat de sodiu cu două picături de iod, mai departe sunt deja medicamentele care deodată o poți preîntâmpina ca mai apoi să nu fie nevoie de administrarea antibioticilor.”

„Eu cred că în fiecare an trebuie să ne protejăm, prin mai multe, profilaxie facem vaccina antigripală, mâncăm sănătos, ne alimentăm bine, facem sport, asta e cred că cel mai important.”

„Evident, condiții normale, aer curat, aerisirea încăperii, curățire umedă și gata, vitamine, mâncare corespunzătoare, să ne îmbrăcăm după timpul de afară.”

„E important să fii protejat dar, fiecare, mă rog, care se adresează și la medici, care se descurcă de sine stătători. – Da dumneavoastră? – Eu parcă…, când și cum.”

 

 

Leave a Reply