Skip to main content

Stihia a trecut, dar pagubele încă rămân a fi vizibile. În raionul Edineț, localnicii din satele afectate de vântul puternic și grindina de la finele lunii iulie, continuă să lichideze consecințele urgiei. Oamenii mai adună crengile rupte, repară acoperișuri de pe case, grădinițe și alte instituții. Iar, agricultorii care au rămas cu roada compromisă, dau neputincioși din umeri și așteaptă ajutorul autorităților.

Familia Pidsadniuc din Alexăndreni, Edineț a lucrat mulți ani peste hotare și tot ce a agonisit a investit în creșterea legumelor în sere. Deja de 10 ani se ocupă de agricultură.

Membrii familiei spun că și-au construit sera de unii singuri, acum aceasta se întinde pe o suprafață de 42 de ari. Au sădit fir cu fir fiecare plantă, a îngrijit-o, a udat-o și a sperat la o roadă bogată în acest an.

Peste noapte însă au rămas și fără legume și fără sere. Totul a fost făcut una cu pământul odată cu trecerea vijeliei și a grindinei.

INA PIDSADIUC, proprietară seră de legume: „Aici sunt gogoșari, aici castraveți și dincolo roșii. Pe ele a căzut construcția asta și au fost doborâte la pământ. Au crescut în alt mediu, în seră, iar acum au căzut și se strică de la sol. Iar castraveții se usucă”.

La mai bine de două săptămâni de la stihie, consecințele acesteia se mai fac resimțite. Muncitorii mai scot de prin noroi legumele care mai pot fi salvate.

Roada le-a fost compromisă în proporție de 80 la sută, mai spun proprietarii. Au luat credite la bănci și au datorii la magazinele de unde au cumpărat îngrășăminte, peliculă și ate mărfuri necesare pentru ca să-și dezvolte afacerea. Acum, cu lacrimi în ochi își deplâng munca distrusă.

„Nu vrem să plecăm peste hotare, am fost știm ce este asta. Ne străduim să muncim la noi. Anul acesta nu a fost unul reușit, dar, poate dă Domnul și la anul vom avea puteri, vom lua noi împrumuturi și vom încerca din nou”.

Femeia spune că a scris cerere pentru a fi ajutați și așteaptă. În drum spre o altă filmare, întâlnim un tractor care duce la groapă o remorcă plină cu pomi uscați.

Aflăm ulterior, că este averea agonisită de un alt fermier, lovit de aceeași năpastă. Nicolai Caraulan deține o livadă de câteva hectare de mere deja de 7 ani, iar vijelia și grindina i-a pus la pământ toată livada.

NICOLAI CARAULAN, proprietar livadă de mere: „Am început a planta această livadă din 2016, și în fiecare an, peste un an, tot plantam câte puțin. Pierderile sunt foarte mari, peste 5 milioane de lei sau și mai mult, în fiecare zi tot găsim copaci uscați”.

Cu noduri în gât și vocea tremurândă de durere, bărbatul privește neputincios copacii plin de fructe, pe care îi scoate și îi evacuează.

NICOLAI CARAULAN, proprietar livadă de mere: „Foarte grea situația. Din 2016 aici am muncit zi și noapte. Iată așa e până în vale, am pierdut tot”.

La câteva zile de la stihie, raionul Edineț a fost vizitat de către ministrul Agriculturii care a discutat cu oamenii afectați de stihie și le-a promis ajutor, spune agricultorul.

NICOLAI CARAULAN, proprietar livadă de mere: „Da, a fost domnul Bolea, a vizitat tragedia asta a noastră, a spus că vor lua decizii la nivel de Guvern. Așteptăm decizia”.

Furtuna și grindina au făcut și alte distrugeri în raion. Multe case au rămas cu acoperișurile ciuruite sau distruse. Și până în aceste zile, oamenii continuă să le repare.

Autoritățile locale au oferit sinistraților foi de ardezii, spun localnicii.

„Primăria ne-a ajutat, ne-au dat ardezii, au fost oameni care au acoperit, au tăiat pomii rupți”.

„Dacă persoanele s-au adresat la Primărie, ea le dă, dacă nu, Primăria nu știe cine și cum a avut de suferit”.

Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari, spune că cel mai tare a avut de suferit comuna Alexăndreni. Au fost afectate locuințele oamenilor, școli și grădinițe, și, de asemenea, biserica din localitate.

Consecințele urgiei continuă să fie lichidate și în aceste zile, spune edilul.

CONSTANTIN COJOCARI: „Multe le stângem din mers, scoatem foarte mulți voluntari, și slujitorii bisericii, diferite culturi, pedagogii, educatorii, cultuta, toți. Dar, nu reușim fizic, și totuși, arată deja altfel. Practic 3 zile nu am avut lumină, unii nici acum nu au în totalitate curent”.

La câteva zile de la stihie, autoritățile centrale au expediat primele ajutoare la Edineţ, cel mai afectat raion. Oamenii au primit materiale de construcție gratuit pentru a-și putea repara acoperișurile.

Guvernul a alocat din rezervele de stat bunuri sub formă de materiale de construcții, peste 64 de mii de foi ondulate de ardezie, dar și aproape 500 de metri cubi de cherestea, în sumă totală de 16, 3 milioane de lei. Materialele vor ajunge în 74 de localități din 11 raioane, care au avut de suferit de pe urma intemperiilor de la sfârșitul lunii iulie.

De gestionarea loturilor cu ajutoare materiale acordate localităților din nordul și centrul țării, se ocupă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Leave a Reply