Skip to main content

Bașcanul Găgăuziei anunță că locuitorii din autonomie i-au cerut ajutorul pentru a-i evacua de pe teritoriul Israelului, unde războiul durează deja de 15 zile. Potrivit Evgheniei Guțul oamenii se plâng că nu pot ajunge la Istanbul sau București, iar la telefoanele Ambasadei Moldovei din Israel nu răspunde nimeni. Bașcanul a mai spus că, din 20 octombrie, la Comitetul Executiv va începe să funcționeze o celulă de criză care va ajuta la evacuarea cetățenilor din Israel în Republica Moldova, ne informează tv6.md.

“Sute de locuitori ai Găgăuziei au apelat la mine prin intermediul rețelelor de socializare, cerându-mi să îi ajut să se evacueze sau să-i evacueze pe cei dragi din Israel.

Unele mesaje sunt imposibil de citit fără lacrimi. Compatrioții noștri au plecat în Israel pentru a câștiga bani, sperând să-și hrănească familiile, dar s-au trezit sub atacurile cu rachete într-o zonă de război.

Din păcate, autoritățile moldovenești și-au abandonat cetățenii. Telefoanele ambasadei noastre din Israel nu răspund. Este foarte greu să zbori din Tel Aviv cel puțin la Istanbul sau București, biletele sunt epuizate, prețurile pentru zboruri au crescut de trei sau patru ori.

În această situație dificilă, autoritățile găgăuze nu pot rămâne indiferente la soarta băștinașilor din Găgăuzia. Începând de astăzi, în cadrul Comitetului Executiv va începe să funcționeze o celulă de criză pentru acordarea asistenței și evacuarea locuitorilor noștri în Republica Moldova.

Cu ajutorul filantropului Ilan Șor, îi vom ajuta pe toți cei care se află în dificultate să se întoarcă acasă.

De asemenea, vom cere Ambasadei Republicii Moldova în Israel să ne transmită toate cererile rezidenților găgăuzi care au nevoie de evacuare urgentă.

Activitatea comandamentului anti-criză va fi desfășurată până când toți conaționalii noștri vor fi în siguranță”, a declarat Evghenia Guțul.

Leave a Reply