Skip to main content

Guvernarea PAS scade în sondaje, de aceea ei încearcă să scape de concurenții politici și să instaureze dictatură. De această părere este sociologul Ian Lisnevschi. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, el a declarat că în prezent, sondajele arată că anti-ratingul PAS este de circa 50%.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: Dintr-o parte, PAS are un anti-rating foarte mare, de peste 50%. Doamna Maia Sandu are un anti-rating aproape de 40%. Și, evident, noi vedem o solicitare din partea societății a noilor politicieni, a noilor partide politice. Oamenii așteaptă, practic 70% vor ceva nou. O altă politică, o altă abordare, o altă strategie. Dar, de fapt când merge la alegeri, nu ai ce alege notează tv6.md

Pentru a se menține la Guvernare, mai spune sociologul, PAS și-a pus drept scop lichidarea tuturor concurenților politici.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: Sarcina PAS a fost în primul rând de a lichida opoziția, și într-al doilea rând, concurenții, vorbesc de partidele de dreapta. Acestea au fost înlăturate, nu a rămas practic nimeni în afară de PAS, noi vedem celelalte partide de dreapta au 1-2%. Practic același lucru l-au făcut și pe stânga. Și de aceea la momentul dat noi avem o apatie enormă din partea societății la procesele politice. Pe de altă parte PAS se bazează doar pe procentul de bază al susținătorilor – 10%. Și paradox, cu 10 % poți să guvernezi țara, deoarece încă 5% primești din diasporă.

Maniera de guvernare a PAS este calificată de Lisnevschi ca fiind una dictatorială.

IAN LISNEVSCHI, sociolog: PAS a ajuns la un rubicon când își permite absolut totul. Și nimeni nu poate să-i contrazică. Ilegal, contra constituției au schimbat denumirea limbii. Nu mă refer că este corect sau incorect, dar au încălcat constituția. Au trecut denumirea limbii în segmentul politic. La moment noi vedem că opoziția și cetățenii nu au absolut pârghii de control. În momentul când societatea nu are aceste pârghii, această guvernare se numește dictatură totală.

Nimeni din reprezentanții PAS nu au comentat aceste declarații.

Potrivit sondajului realizat de compania Intellect Group, în perioada 15-19 iunie 2023, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, atunci în Parlament ar accede patru partide.

Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 38,1%, Partidul „Șor” – 22,6%, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 16,0%, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 9,6%.

La limita pragului electoral se află Mișcarea Alternativă Națională – 4,8%, Partidul Nostru – 4,7%.

Numărul total de respondenți este de 1056 de persoane cu drept de vot.

Leave a Reply