Skip to main content

Statul nu oferă oportunități tinerilor să aleagă să devină profesori. O spune fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici. Potrivit lui, în ultimii ani din sistemul educațional au plecat peste 10.000 de cadre didactice, iar tinerii studenți nu aleg facultăți din domeniul învățământului atunci când decid ce specialitate să capete,despre asta ne informeaza platforma Tv6.md

CORNELIU POPOVICI, ex-ministru al Educației: La etapa actuală, la specialitățile pedagogice oamenii nu vin la universități. Cauza este că prestigiul și statului profesiei de pedagog a fost distrusă inclusiv prin aceste reforme negândite. Pentru că în urma acestor reforme din anii de pomină nu prea bună din sistem au plecat peste 10.000 de profesori. Pentru că în satele unde s-au închis școlile au fost nevoiți să plece toți, și profesorii în vârstă, și profesorii tineri.

Mai mult, din cei care finalizează studiile didactice, doar 15% lucrează după specialitate.

CORNELIU POPOVICI, ex-ministru al Educației: Din cei care încheie studiile la specialități pedagogice, în școli se încadrează maximum 15%. Și din aceste 15% un număr foarte mare pleacă după primul an. Pentru că un profesor trebuie să aibă un salariu mai mult ca decent. Pentru că un profesor nu poate lucra pe deal, nu trebuie să prășească. Dar el are salariul mizer. Totodată, profesorul trebuie să aibă o stabilitate în funcție. El nu trebuie să se teamă că peste un an sau doi se va închide școala.

O mare problemă a sistemului, mai spune ex-ministrul, este tendința de a politiza domeniul educațional.

CORNELIU POPOVICI, ex-ministru al Educației: Educația a devenit un fel de păpușă preferată a politicienilor noștri. Și cum toți se pricep la fotbal și agricultură, așa se pricep și în educație. Și se face o întrecere cine va face o reformă mai deocheată. Se știe de ani de zile că noi avem 3 mari probleme în educație. Una este birocratizarea. Noi avem această reformare continuă, în fiecare an câte o reformă, nu e o stabilitate. Și a treia boală este politizarea. Noi încercăm pe profesorii noștri, pe directorii noștri să-i facem un fel de promotori a unor idei politice, ceea ce este inadmisibil.

Aceste declarații nu au fost comentate de către Ministerul Educației.
Amintim că recent, Ministerul Educației a anunțat că în jur de 2000 de cadre didactice lipsesc în acest moment în învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal din Moldova.

În context, Dan Perciun a declarat că vor fi luate măsuri pentru a atrage tinerii specialiști, cum ar fi ridicarea mediei de admitere pentru ca cei care vin să fie profesioniști și majorarea indemnizației unice pentru absolvenții care acceptă să meargă în școlile din țară.

De menționat că anul de studii 2022-2023 a început cu peste 2100 de locuri vacante de educatori, învățători și profesori, în școlile și grădinițele din țară, date prezentate de către Ministerul Educației și Cercetării. Cifra este cu 200 mai mare, comparativ cu precedentul an de studii, atunci când în instituțiile de învățământ lipseau în jur de 1900 de cadre didactice

Leave a Reply