Skip to main content

Echipa de avocați a lui Ilan Șor a depus o cerere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind sancțiunile impuse de UE împotriva lui. Avocații lui Șor subliniază că sancțiunile respective sunt fără precedent și reprezintă, de fapt, un abuz de putere. Spre deosebire de sancțiunile impuse Rusiei, Belarusului, Siriei și Iranului, măsurile împotriva lui Șor nu sunt direcționate spre exercitarea presiunii asupra unui guvern străin, dar, dimpotrivă, sprijină acest guvern în lupta împotriva forțelor de opoziție.

Patru dintre cele cinci persoane, împotriva cărora, inițial, au fost aplicate sancțiuni, sunt actuali sau foști lideri ai partidelor de opoziție din Moldova. Doar acest fapt confirmă că UE tinde să influențeze procesele democratice din Moldova.
Echipa lui Șor remarcă, de asemenea, că UE a instituit interdicții la cererea guvernului moldovean, permițând să fie folosită în jocuri politice și juridice. UE nu ar trebui, categoric, să se lase atrasă în sistemul politic post-sovietic moldovenesc, unde în lupta împotriva partidelor politice indezirabile este folosit, constant, întregul arsenal al puterii de stat.

Reprezentanții puterii și ai misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova nu au comentat declarațiile.

Leave a Reply