Skip to main content

Procuratura Anticorupție oficiul Nord a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, două cauze penale de învinuire a doi bărbați din nordul Republicii Moldova, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (2) lit. b) din Codul penal). Urmărirea penală pe caz a fost pornită în iulie 2023 de către Direcția Generală Teritorială Nord (DGT) a Centrului Național Anticorupție, fiind inițiată în baza denunțului unei persoane fizice, ne informează Alerta.md.

În cadrul urmării penale şi a măsurilor speciale de investigație desfășurate pe cauza penală respectivă, s-a stabilit că învinuiții, începând cu luna iulie 2023, au pretins de la denunțător suma de 3000 de euro pentru a influența procurorii din cadrul Procuraturii raionului Drochia și judecătorii din cadrul Judecătoriei Drochia ce urmau a fi implicați la examinarea cauzei penale în privința denunțătorului pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, la adoptarea unor decizii favorabile în privința ultimului, manifestate prin neprivarea acestuia de libertate și de dreptul de a conduce mijloacele de transport. Ulterior, în cadrul discuțiilor, învinuiții au micșorat suma pretinsă la 2000 de euro, comunicând deja că în schimbul sumei respective vor influența adoptarea acelorași decizii promise inclusiv și judecătorii din cadrul Curții de Apel Bălți. Banii au fost primiți de către unul din învinuiți în preajma domiciliului denunțătorului, transmiterea fiind documentată de către ofițerii CNA.

Urmărirea penală pe caz a fost efectuată și finalizată în 4 luni.

Este de menționat faptul că unul din învinuiți a colaborat cu organul de urmărire penală și procuratură, recunoscând faptele incriminate, astfel cauza penală în privința acestuia a fost disjunsă într-o procedură separată, fiind remisă în instanța de judecată pentru examinare în procedura specială a acordului de recunoaștere a vinovăției, conform noilor modificări la Codul de procedură penală. Al doilea învinuit nu și-a recunoscut vina și cauza penală în privința acestuia va fi examinată în procedură generală.

Actualmente, învinuiții sunt cercetați în stare de libertate, iar examinarea cauzelor penale va fi efectuată de către Judecătoria Bălți.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 de lei sau închisoare de la 2 până la 7 ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Leave a Reply