Skip to main content


Deputații din echipa lui Ilan Șor s-au adresat Curții Constituționale (CC) cu rugămintea de a verifica constituționalitatea Hotărârii Parlamentului cu privire la prelungirea situației excepționale și Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care interzice mai multor cetățeni din Republica Moldova să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale.

„Atragem atenția asupra faptului că Republica Moldova, deja de doi ani, se află în regim de situație excepțională, decizie care nu are la bază cauze raționale și constituționale. Aceasta permite CSE să adopte dispoziții care, nu doar contravin cadrului constituțional actual, dar încalcă drepturile fundamentale ale omului, înlocuind autoritățile care funcționează pe deplin constituțional – parlamentul, guvernul și justiția. Din păcate, comisia ia decizii care nu au nimic în comun cu motivele instituirii situației excepționale, și care sunt folosite pentru abateri grave de la principiile statului democratic și de drept”, este menționat în adresare.

În contextul ultimei decizii ale CSE, deputații au atenționat CC cu privire la faptul că aceasta și-a atribuit competențele Parlamentului, și ilegal a limitat dreptul de a fi ales, care contravine tuturor principiilor internaționale.

„În ciuda faptului că Parlamentul a promis de a adopta un mecanism de control al deciziilor CSE, asta nu s-a întâmplat. În același timp, instanțele de judecată generale evită implementarea controlului jurisdicțional asupra acestor decizii ilegale”, au subliniat deputații din echipa lui Ilan Șor.

În concluzie, autorii contestației au precizat că „speră la o decizie corectă și obiectivă a curții Constituționale, conform legii fundamentale și a normelor internaționale din domeniu

Leave a Reply