Skip to main content

Protest cu îmbrânceli la СС: Poliția a ridicat sicriile aduse de membrii Partidului ”ȘOR”, a reținut câțiva protestatari și a blocat accesul spre Parlament

Membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR”, interzis luni de Curtea Constituțională au protestat astăzi în fața Întei Instanțe. Manifestanții au venit cu sicrie, coroane funerare, dar și pancarte cu inscripțiile: „Democrația a murit”. Ulterior, mulțimea s-a îndreptat spre Președenție și Parlament. Între timp, Poliția a reținut mai mulți protestatari care au venit la un miting. Informația a fost confirmată de către organizatorii flashmobului.

Acțiunea de protest a avut loc după ce luni, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor.

Susținătorii formațiunii interzise se arată însă nemulțumiți de decizia magistraților. Ei au venit în fața instituției cu garoafe, coroane funerare și sicrie.

După câteva minute de protest, poliția a ridicat sicriile și le-a pus într-un microbuz.

Ulterior, însoțiți de fanfară, protestatarii s-au îndreptat spre Președenție.

„Să rămână partidul așa cum a fost. Ei nu trebuie să facă asta”.

„Nu au dreptul să interzică celor 70 de mii de oameni și să le schimbe părerea”.

„Am venit să ne apărăm drepturile noastre”.

Manifestația nu s-a trecut fără incidente. Un oponent al partidului s-a apropiat de protestatari și au avut loc îmbrânceli.

Oamenii au lăsat în fața Președinției coroane și garoafe. Mai apoi, manifestanții s-au îndreptat spre Parlament. Mulțimea a fost întâlnită de oamenii legii care au blocat accesul spre clădirea Legislativului.

Între timp, Poliția a reținut mai mulți protestatari care au venit la un miting. Informația a fost confirmată de către organizatorii flashmobului. Deocamdată, oamenii legii nu au venit cu o reacție la aceszt subiect.

Nici reprezentanții Curții Constituționale nu au ieșit în fața mulțimii.

Purtătătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează protestul.

Iar reprezentanții Președinției nu au răspuns solicitării noastre.

Luni, Curtea Constituțională a emis o decizie prin care Partidul Șor a fost scos înafara legii. Magistrații au constatat că formațiunea politică a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Ulterior, conducerea de vârf a țării a salutat decizia Curții Constituționale.

„Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”, a spus Maia Sandu.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, care este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a menționat, pe pagina sa oficială din Facebook: „Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională – o victorie importantă pentru democrația acestei țări, care ani de zile a fost păgubită de această organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții”.

 

Leave a Reply