Skip to main content


În perioada 11-13 mai curent, de Paștile Blajinilor, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat de 6204 cetățeni, inclusiv la 919 copii. După acordarea asistenței medicale de urgență 2279 pacienți, dintre care 485 copii, au fost transportați la spital.

La Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au apelat cel mai des persoanele cu urgențe cardiovasculare – 1501 solicitări, urmate de urgențele respiratorii – 811 solicitări și urgențele neurologice – 810 solicitări.

Timp 72 de ore, 655 cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 29 accidente rutiere, în urma cărora au suferit 37 persoane. Ulterior, în dependență de gravitatea cazului, 30 pacienți, inclusiv 5 minori au fost transportați la Unitățile de Primiri Urgente spitalicești.

În aceste zile, pe teritoriul cimitirelor din țară 51 de persoane au solicitat asistență medicală urgentă la etapa de prespital, ulterior 19 pacienți au fost transportați la spital. Pe teritoriul cimitirelor municipale din Chișinău, echipele AMU au acordat ajutor medical prespitalicesc la 33 persoane, dintre care 23 femei și 10 bărbați, cu vârsta cuprinsă între 11 și 84 de ani. La alte cimitire de pe teritoriul țării, ambulanța a fost solicitată pentru 18 persoane.

În perioada menționată, 24 persoane cu urgențe toxice, au solicitat Serviciul AMUP. În acest sens, echipele AMU au intervenit pentru a acorda primul ajutor medical la 11 persoane care s-au intoxicat cu medicamente și la 6 persoane cu intoxicații cu alcool.

Leave a Reply