Skip to main content


Copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii vor beneficia de alocații sociale din partea statului fără depunerea unei cereri în acest sens. O decizie privind eficientizarea mecanismului de acordare a prestațiilor sociale copiilor cu dizabilități și familiilor cu copii a fost aprobată de Executiv, ne informează alerta.md.

Potrivit documentului, alocația socială de stat va fi stabilită proactiv și va fi acordată, din oficiu, mamei copilului, în baza informaţiei transmise de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacității de Muncă şi a datelor oferite de Agenția Servicii Publice. Totodată, în cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererei personal, prin adresarea la organul teritorial de asigurări sociale cu documente confirmative.

Tot în mod automat, în baza datelor disponibile în sistemele informaționale de stat, va fi stabilită indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară pentru creșterea copilului. În anul 2024, modificările propuse vor viza circa 33 de mii de mame, care vor beneficia de indemnizație unică la naștere, și peste 114 mii de copii, care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani. De asemenea, proiectul va facilita obținerea dreptului la prestații pentru circa 2300 de copii cu dizabilități

Leave a Reply