Skip to main content


Parlamentul Republicii Moldova a organizat o ședință comună a comisiilor de profil cu reprezentanți ai organelor de drept pentru a investiga evenimentele din 7 aprilie 2009. Atunci, după proteste de stradă în masă și după devastarea clădirii parlamentului și cea a președinției, forțele pro-europene au venit la putere.

În timpul reuniunii, forțelor de ordine li s-au adresat întrebări cu privire la rezultatele anchetei. Denis Ulanov, deputat al fracțiunii ”ȘOR”, a declarat că rapoartele prezentate nu conțin informații concrete. Astfel, se poate poate trage concluzia că autoritățile nu vor face o evaluare adecvată a atrocităților și a cazurilor de violență.

Ulanov a subliniat, de asemenea, că implicarea reprezentanților autorităților actuale în dezordinile în masă nu a fost investigată corespunzător. Inițiatorii și participanții acestora continuă să ocupe poziții înalte în stat. „În lipsa unor rezultate și evaluări clare, ancheta, care se desfășoară de 15 ani, s-a transformat într-o farsă”, consideră Denis Ulanov.

„Nu poți să-ți bași joc atât de mult propriul popor. Ar trebui să fim capabili să învățăm din propria noastră istorie: calea violenței, a complicității, a furtului și a crimei nu duce la triumful democrației, ci la închisoare”, a declarat deputatul Marina Tauber, referindu-se la rolul partidului de guvernământ ”PAS” în evenimentele din 7 aprilie 2009.

Protestele pașnice organizate de opoziție sunt considerate de autorități drept factori destabilizatori, în timp ce PAS a ajuns la putere prin violență și trădare.

Leave a Reply