Skip to main content

Cererea pe piața imobiliară din Republica Moldova a crescut cu aproximativ 30 la sută în ultima lună de vară. Potrivit experților, majorarea se explică prin faptul că în această perioadă, în țară au revenit cetățenii care muncesc peste hotare și au decis să investească într-o locuință, scrie ne informeaza Tv6.md.

În luna august, cumpărătorii au devenit mai activi pe piața imobiliară din Republica Moldova, a declarat pentru postul nostru de radio, expertul imobiliar Victor Cernomorcenco. Acesta a punctat că fenomenul dat este unul obișnuit pentru sfârșitul verii, însă persistă și în luna septembrie. Victor Cernomorcenco mai precizează că în prima jumătate a anului prețurile la apartament nu s-au majorat, dar cererea mare ar putea duce la o ușoară scumpire a locuințelor.

„Noi avem diaspora care a revenit în luna august și s-a sincronizat și cu faptul că la din lunile iunie-iulie s-au micșorat și creditele ipotecare. Astfel, persoanele, care nu doreau să acceseze un credit cu rate de 14%, cu 8,5-9% sunt mai flexibili. Aceștea sunt doi factori care au influențat creșterea cererii, dar dacă noi o să aveam cererea aceasta și în octombrie, noiembrie, decembrie ar putea ca prețurile să crească cu 5-7% până la sfârșitul anului. La noi acum sunt la mare căutare apartamentele în blocurile noi, pentru că sunt puține. Asta se datorează faptului că în ultimii ani nu prea s-au dat autorizații de construcții”, a declarat Victor Cernomorcenco.

Experții imobiliari precizează că, în acest an prețul mediu pentru un metru pătrat într-un apartament nou, în variantă albă este în medie de 1000 de euro, iar pentru unul deja mobilat poate depăși 1300 de euro. Pentru comparație, în blocurile vechi un metru pătrat este în medie de 800-850 de euro.

Leave a Reply