Skip to main content

Aspecte privind mesajele sexiste, discursurile de ură și alte forme de violență în bază de gen în alegeri au fost discutate la masa rotundă tematică organizată astăzi de Comisia Electorală Centrală, în parteneriat cu Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și UN Women.

Participanții la discuții au abordat subiecte precum formele de violență împotriva femeilor în politică, discursurile de ură din partea candidaților sau a politicienilor în campaniile electorale care sunt preluate de societate și vehiculate în mass-media, ce fel de sancțiuni prevede legislația națională pentru astfel de forme de violență în bază de gen și au formulat concluzii și recomandări pentru campania electorală a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

 

 

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a reiterat necesitatea conjugării eforturilor în campania electorală a tuturor actorilor electorali pentru a preveni discursul de ură, sexismul și violența în bază de gen.

„Deși studiile relevă că în ultima perioadă s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative a percepției populației privind implicarea femeilor în sfera publică, încă mai persistă stereotipuri și puncte de vedere discriminatorii precum că bărbații sunt mai pregătiți pentru a ocupa o funcție de conducere a statului, femeile nu pot lua o decizie potrivită din cauza sensibilității și emotivității lor sau rolul femeilor mai degrabă e văzut în bucătărie și în direcția creșterii copiilor. Aceste mesaje nu își au locul în discursurile candidaților în alegeri și în viața de zi cu zi. Femeile au demonstrat că pot fi capabile să gestioneze instituții și o țară întreagă. Trebuie să întreprindem eforturi comune pentru a nu admite ca acestor mesaje să li se acorde o importanță mai deosebită decât capacităților femeilor”, a menționat, în mesajul său, Angelica Caraman.

 

 

 

 

Conform cercetărilor, în ultimii ani, rata de participare a femeilor în alegeri a crescut considerabil, la fel și denigrarea femeilor care candidează. Primarii și primarele prezente la discuții au povestit din propria lor experiență cum au suferit diverse forme de violență în bază de gen. Necesitatea combaterii fenomenelor menționate a dus la modificarea cadrului legal, iar astăzi, Codul penal și cel contravențional prevăd pedepse pentru cei care folosesc discursul de ură și mesajele sexiste în promovarea imaginii sale.
În cadrul evenimentului a fost prezentat și proiectul Codului de conduită pentru concurenții electorali și mass-media, modificat din punct de vedere a comportamentului în campania electorală și neadmiterii difuzării mesajelor sexiste și discursurilor de ură. Proiectul de document va fi publicat pe pagina oficială a Comisiei și va fi propus concurenților electorali și mass-media pentru a fi semnat. Semnatarii acestuia se vor angaja ca pe parcursul campaniei electorale să nu admită niciun fel de formă de violență în bază de gen, mesaje sexiste și discursuri de ură.

 

 

Evenimentul de astăzi a fost organizat de Comisia Electorală Centrală, Consiliul Europei, UN Women Moldova, finanțat de Uniunea Europeană, Consiliul Europei și Suedia. Masa rotundă este parte a inițiativei comune a proiectului UE/CoE „Combaterea discriminării, discursului de ură și a crimelor motivate de prejudecată în Republica Moldova”, proiectul CoE „Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova, faza III” și proiectul CoE a Congresului „Consolidarea culturii dialogului și a guvernării locale deschise și etice”.

Leave a Reply