Skip to main content


Israelul folosește Iron Dome pentru a se apăra de rachetele venite acum din Gaza. Ce este acest Dom de Fier? Este un sistem mobil de apărare antiaeriană complex, format din senzori, computere și rachete interceptoare care până acum și-a dovedit eficiența, scrie alerta.md.
Cel puțin șapte mii de rachete a lansat până acum Hamas către Israel de la atacul din 7 octombrie, potrivit unor oficiali militari israelieni citați de Associated Press.

Majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul Iron Dome, un sistem activat de Armata Israelului în 2011 și care a costat miliarde de dolari. De atunci, sistemul a contracarat peste 10 mii de rachete – eficiența sa este astăzi de peste 90%.

Israelul are, conform presei, zece sisteme Iron Dome în întreaga țară – sunt plasate strategic, în apropierea orașelor sau obiectivelor importante. Fiecare dintre ele poate proteja o zonă de 155 de km pătrați.

Iron Dome – sistem pe care Israelul s-a opus să îi fie furnizat Ucrainei – are trei părți:

Radarele sistemului sunt cele care detectează rachetele care intră în spațiul aerian al Israelului.
Computerele. Datele culese de senzori sunt trimise la computerele sistemului, care calculează locul exact unde va cădea fiecare rachetă lansată.
Rachetele interceptoare. În funcție de ce arată calculele – dacă racheta va cădea pe un obiectiv strategic, într-o zonă populată sau în deșert – sunt lansate sau nu rachetele interceptoare. Acestea pot fi folosite sau nu pentru distrugerea rachetelor trimise de inamici. Decizia nu este simplu de luat – fiecare rachetă costă 40.000 de dolari.
Associated Press scrie că sistemul Iron Dome a fost produs de două companii, una americană – Raytheon, și una israeliană – Rafael Defense Systems. De-a lungul timpului, i-au fost aduse mai multe îmbunătățiri.

Iron Dome este, conform ABC News Australia, unul dintre cele mai eficiente sisteme de apărare antiaeriană din lume. A fost conceput pentru a răspunde atacurilor rachetelor cu rază scurtă de acțiune, trase din Gaza sau din sudul Libanului. Ministerul israelian al Apărării afirmă că Iron Dome poate face față mai multor atacuri în același timp.

Pe 7 octombrie, câteva din cele peste 2.200 de rachete trase de Hamas au căzut în zone populate din Israel, inclusiv pe un spital.

Într-o analiză publicată de Institutul Războiului Modern de la West Point, SUA, Patrick Sullivan și John Amble scriu că, pe 7 octombrie, în doar 20 de minute, Israelul s-a confruntat cu „o cantitate pur și simplu prea mare (n.r. de rachete) pentru ca Iron Dome să o gestioneze”.

„Lansările de rachete ale Hamas sunt cunoscute ca fiind imprecise, iar Iron Dome este proiectat să nu lanseze muniție pentru proiectilele ale căror traiectorii nu indică un impact într-o zonă populată”, explică directorul editorial al Institutului Războiului Modern de la West Point.

Potrivit postului public de radio din Statele Unite, NPR, SUA au două sisteme Iron Dome.

Leave a Reply