Tudor CASAPU s-a învrednicit de cea mai înaltă distincție posibilă în lumea sportului, prin adjudecarea medaliei de aur la Jocurile Olimpice de la Barcelona 1992, devenind în 1990 campion mondial (Ungaria) și în 1991 medaliat cu bronz la Mondiale (Germania) și Europene (Polonia). Iar ca manager (începând din anul 2003 a fost conducător al Federației naționale și tehnician) a creat acea infrastructură necesară selectării și cultivării tinerelor talente și unor generații noi de campioni, împărtășindu-și în același timp inestimabila experiență prin activitatea de antrenor, ne informeaza Telegraph.md.
Și iată, ca o încununare și deosebită prețuire a acestor realizări remarcabile, în data de 18 septembrie 2023, chiar de ziua de naștere a omagiatului, în cadrul unui eveniment festiv a fost lansat albumul „CAMPION PENTRU ETERNITATEA NEAMULUI” (autori Eduard Ciobanu și Iulian Bogatu).
Această lucrare este dedicată vieții unei persoane remarcabile şi unui atlet de excepţie – Tudor Casapu, fiind nu numai o lucrare autobiografică a unui mare Campion Olimpic și Mondial, ci şi o retrospectivă despre Eroul propriei vieţi, care va rămâne un ideal demn de urmat pentru tânăra generaţie prin dârzenia plină de forță şi prin curajul său, calități demonstrate atât la competițiile sportive de performanţă cât şi în lupta cu greutăţile și încercările mari ale vieţii care i-au ieșit în cale.
În semn de înaltă prețuire, la festivitate au fost prezenți: președintele Comitetului Național Olimpic, Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic; Larisa Popova, campioană olimpică; Angela Cutasevici, viceprimarul mun. Chişinău; Mihai Ciobanu, Artist Emerit al Republicii Moldova, alte mari personalități, promotoare ale sportului internațional și autohton.
„Tudor Casapu este un om de o mare valoare atât pe plan profesional, cât şi moral. Este primul dintre sportivii noştri de frunte care au făcut să vibreze de mândrie și entuziasm inimile noastre, izbânda lui sportivă fiind de fapt cea mai splendidă victorie a unui reprezentant al Moldovei, stat devenit independent cu puţin timp înainte de triumful său. „Mustăciosul cu mușchi de oţel”, cum mai era supranumit unicul campion olimpic al Moldovei la o probă individuală, este un om cu caracter, cu verticalitate, serios şi mai ales determinat să fie învingător. Acest proiect, susținut financiar de Primăria mun. Chişinău, vine să contribuie la faptul ca marii campioni să nu fie uitați pentru că sunt, poate, cei mai eficienți ambasadori ai țării”, a declarat Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova.
Tudor CASAPU s-a născut pe data de 18 septembrie 1963 la Mingir, Hîncești. A obținut mai multe titluri de campion la haltere: este cvadruplu campion al Uniunii Sovietice (1987-1990), campion mondial (1990, Budapesta, Ungaria), medaliat cu bronz la Campionatele Europene și Mondiale (1991). A reprezentat Republica Moldova în echipa unificată a CSI la Jocurile Olimpice de la Barcelona, 1992, obținând medalia de aur la haltere, categoria 75 kg şi stabilind astfel o performanță deosebită în sportul autohton: este unicul campion olimpic la o probă individuală şi cel mai mare sportiv din istoria Republicii Moldova.
A absolvit Institutul Pedagogic “Ion Creangă” din Chişinău, Academia de poliție “Ștefan cel Mare” a MAI și Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada anilor 1985-2011 a activat în organele afacerilor interne. Până în anul 1995 a fost instructor de sport de categorie superioară al Echipei sportive de performanță a Departamentului Trupelor de Carabinieri (DTC), mai apoi – șef-adjunct al Secției pregătire fizică și sport a DTC.
În anii 1999-2011 a fost șef al secției sport profesionist la CSC “Dinamo” din Chișinău. Din anul 2007, având gradul de colonel, a deținut funcția de șef-adjunct al CSC “Dinamo”. În anul 2003 devine președinte al Federației de Haltere din Republica Moldova, actualmente este președinte de onoare al forului de profil. Decorat cu Ordinul Republicii (1992).