Skip to main content


Asociația Forța Fermierilor regretă foarte mult că reacția oficială la protestul agricultorilor din partea Guvernului și a unui deputat, președintele comisiei parlamentare importante, conține multe falsuri și informații manipulatorii, ne informează alerta.md.

În primul rănd, de sprijinul din partea statului acum au nevoie nu doar membrii unei asociații. Vă reamintim că protestul este organizat de două organizații de producători agricoli – Federația Națională a Fermierilor și Asociația Forța Fermierilor. Totodată, vă informăm pe cei, care nu cunosc, că culturile cerealiere și oleaginoase ocupă în structura terenurilor agricole peste 80 procente și asigură funcționarea unor lanțuri valorice strategice pentru securitatea alimentară a statului și menținerea localităților rurale. Atragem atenție că de compensații pentru culturile de primă grupă în valoarea de 200 mln lei (suma foarte mică și alocată cu mare întârziere) au beneficiat 2167 de fermieri micro și mici, marea majoritatea dintre care nu sunt membrii la nici o asociație.

În continuare, reiterăm că agricultorii în cadrul acestui protest au venit cu mai multe soluții non-financiare pentru salvarea fermierilor din zonele rurale și revendicările noastre nu prevăd majorarea cheltuielilor bugetare. Ne pare rău că Guvernul nu a remarcat că inițial ideea moratoriului țintit a fost propusă de ministerul agriculturii și industriei alimentare, care și a elaborat un proiect de dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale. Ce s-a întămplat pe urmă și de ce s-a răzgândit domnul Bolea, noi nu cunoaștem nici pănă acum.

Asociația noastră se află în conlucrare strânsă cu Camera de Comerț și Industrie, ghidează agricultorii în raport cu aceasta instituție și dispune de statistica oficială, care diferă foarte mult de raportări triumfaliste unor demnitari de stat în studiouri mai multor televiziuni. În prezent nu a fost eliberat NICI UN AVIZ, care confirmă situația de forța majoră și la Camera sunt depuse oficial doar 5 cereri. Procedura obținerii acestor certificate nu este deloc simplă conform legislației în vigoare, durează în timp, necesită cheltuieli semnificative și nu cuprinde mii de fermieri, care au suferit în urma decolajului enorm între costurile producției și prețurile de comercializare. Dar cel mai grav că în toata perioada examinării cererilor, nu există efect suspensiv la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate în raport cu fermierii suferiți. Cu alte cuvinte, Camera de Comerț și Industrie fără introducerea unor derogări nici pe departe nu poate înlocui intervenția statului în forma, propusă de fermieri.

Nu este deloc bine cănd reprezentanții guvernării în loc că măcar să iasă la fermieri disperați, care protestează absolut pașnic și cu revendicări economici, recurg la mesaje cu multă manipulare și minciună.

Comunicat de presă

Leave a Reply