Skip to main content


Ilan Șor și echipa sa continuă să îi ajute pe toți cei care doresc să părăsească Israelul în aceste momente dificile.

De la Tel Aviv a sosit a patra cursă charter cu cetățeni moldoveni, organizată de Ilan Șor, pentru evacuarea cetățenilor noștri. Joi seară, pe aeroportul din Chișinău au ajuns alți zeci de compatrioți.

Cetăţenii care s-au întors acasă îi sunt sincer recunoscători lui Ilan Șor, întrucât, potrivit acestora, nu mai aveau de unde să aştepte ajutor.

„Nu este atât de ușor să părăsești Israelul în zilele noastre. Acolo se petrec evenimente teribile, rachetele zboară, situația este foarte tensionată. Biletele se vând acum cu 1.000 de dolari”, a spus unul dintre pasageri.

„A fost înfricoșător în Israel, exploziile s-au auzit toată ziua. Am avut nevoie de 2-3 zile să găsesc o cale de întoarcere. Am aflat despre acest zbor pe internet. Am depus cererea la prânz, iar spre seară mi-au răspuns”, a spus unul dintre pasageri.

„Ambasada nu ne-a ajutat, companiile aeriene nu au răspuns, nimeni nu a vrut să ne ajute. Îi mulțumim lui Ilan Șor pentru ajutor”, a spus o femeie, care căuta de multă vreme să-și aducă fratele din Israel.

„Prietenii mei mi-au spus despre acest zbor. Noi încercăm să sprijinim oamenii noștri de acolo. Nici măcar nu am contactat autoritățile noastre pentru că mi-au spus că este inutil”, a spus bărbatul.

„Eu personal am încercat să iau legătura cu Guvernul Republicii Moldova, Maia Sandu, și nimic nu a funcționat. Doar datorită lui Ilan Șor m-am întors la patria mea! Mulțumesc! Este incredibil de frumos. Ne-au dat mâncare de două ori și ne-au oferit toată atenția și sprijinul necesar”, a spus femeia.

Reprezentanții echipei lui Ilan Șor, inclusiv Marina Tauber, i-au întâlnit personal pe pasagerii care soseau, oferindu-le apă, mâncare și organizând transportul direct la domiciliul lor.

„Cursa TAN4015 cu 275 de pasageri a pornit din Tel Aviv la ora 11:00 și a făcut o scurtă oprire tehnică la Istanbul, fără a debarca pasagerii. Toate permisiunile necesare pentru aterizarea pe aeroportul din Chișinău au fost primite în timp util”, a scris Ilan Șor pe canalul său Telegram.

Până acum, politicianul, împreună cu sponsorii, au organizat deja trei zboruri charter gratuite din Israel la Chișinău. În plus, a ajutat câteva zeci de cetățeni să achiziționeze bilete de avion spre România, organizandu-le ulterior transport gratuit de la București către Moldova.

Ilan Șor a început să ajute cetățenii moldoveni să se întoarcă acasă imediat după începerea războiului din Israel. Moment în care, Guvernul Republicii Moldova a îndemnat compatrioții noștri să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Israel, însă doar un robot telefonic a răspuns la apelurile lor disperate. Mulți cetățeni moldoveni care s-au întors acasă au vorbit despre asta. Între timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) s-a limitat la furnizarea de statistici privind numărul de cetățeni care s-au întors în țară, din 7 octombrie până în prezent, prin intermediul zborurilor regulate de la Tel Aviv la Chișinău – în total 357 de persoane.

De la începutul atacului terorist, aproximativ 2.500 de cetățeni moldoveni, care au lucrat în Israel, s-au adresat lui Ilan Șor cu solicitarea de a fi ajutați să se întoarcă de urgență acasă. Datorită ajutorului său, aproape 1.000 de oameni s-au întors deja în țară.

Leave a Reply