Skip to main content


GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Situat în centrul municipiului Bălți, în preajma primăriei, a Teatrului Național Vasile Alecsandri, dar și învecinat de câteva instituții de învățământ, Parcul Central se întinde pe o suprafață de puțin peste 86 de mii de m², cu un perimetru exterior de peste 1 200 de metri, ne informează tvn.md.

„După mai multe tentative de a fi reparat, reconstruit și reamenajat, acum Parcul central are patru chipuri: piața de vechituri, memorialul lui Vladimir Vîsoțki, Aleea Lacul cu nuferi, dar și gropi, noroi și borduri dărâmate.”

„În primul rând este foarte murdar. Au pus aceste scări, e mai degrabă o caricatură. Mă scuzați.”

„Din bugetul local nu se face nimic. Exact înainte de alegeri au demarat câteva sute de metri, asta e până la următoarele alegeri. Și iată așa ne mișcăm cu 200 de metri timp de câțiva zeci de ani. Vom ajunge la final și vom relua de la început.”

„Parcul arată minunat. Sunt trotuare, este totul îngrijit, au sădit și trandafiri. Arată cu adevărat minunat.”

„Dacă au început, trebuie să meargă până la final. Iată acest spațiu trebuie amenajat.”

GABRIELA MOCANU, jurnalist: „La piața de vechituri de obicei vin pensionarii cu de-ale casei. Cineva aduce haine, pantofi, bijuterii, altcineva vine cu jucării, gadgeturi vechi sau elemente de decor. Vânzătorii ocupă o bună parte din teritoriul parcului și își expun marfa chiar la sol, pe pături sau fâșii de polietilenă.”

GABRIELA MOCANU, jurnalist: „La câțiva metri de piața de vechituri, în centrul parcului este situat memorialul lui Vladimir Vîsoțki, construit cu aproape 10 ani în urmă, din banii ex-primarului Usatîi, pe vreme când era doar un om de afaceri, stabilit în Rusia.”

GABRIELA MOCANU, jurnalist: „În parcul care inițial, pe vremea sovietică, purta numele Kotovschi, anul acesta vor lua sfârșit și lucrările de construcție a unei alei de nuferi, amenajată în cadrul proiectului transfrontalier „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”. Valoarea totală a proiectului este de 1,6 milioane de Euro. Până acum au fost instalate bănci, iluminatul stradal, pavajul. Doar că un lucru nu a fost luat în calcul, răzoarele cu flori, care de asemenea necesitau ajustare.”

ALEXANDR PETKOV, primar de Bălți: „Am vorbit cu șefa Spații Verzi, pentru că ea este pusă într-o situație când trebuie să refacă  tot ceea ce nu sa-a făcut în cadrul proiectului. Ceea ce reface dânsa, face din contul primăriei. Au denivelat răzoarele. Le-au ridicat, dar trandafirii au rămas la jumătate de metru mai jos. Acum ce trebuie să facă, să scoată toți trandafirii, să pună de asupra cernoziom, pe care trebuie să-l caute. Noi am găsit 6 remorci de cernoziom, ca să acoperim acele gropi.”

De cealaltă parte este realitatea pe care o văd bălțenii zi de zi: borduri dărâmare, drumuri denivelate, băltoace după ploi, nici urmă de vreun coș de gunoi și nici măcar un colț de pavaj.

Leave a Reply