Skip to main content


Elevii claselor a 8-a și a 9-a de la Gimnaziul „Alexei Mateevici”, din satul Răuțel, raionul Fălești spun: „Nu corupției”. În cadrul mai multor activități și a unei instruiri, desfășurate într-un proiect finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, în parteneriat cu centrul CONTACT, tinerii au învățat ce este corupția și care sunt efectele acesteia asupra societății.

ALEXANDRA IURCIȘIN, elevă: „Trebuie să participăm la asemenea  evenimente sau proiecte, pentru ca să ne instruim. Spre exemplu, eu nu am știut multe detalii, pe care le-am aflat în  această zi. Corupția influențează negativ asupra multora dintre noi. În viitor, dacă noi nu vom fi cei care v-or opri corupția, pentru noi, banii vor fi totul.”

ELENA SICORA, elevă: „Mie din ziua de azi mi-a plăcut totul. Eu cred că a fost o activitate foarte importantă, care cu siguranță îmi va marca viitorul și voi ști că nu este bine să practic corupția.”

MIHAI SULEAC, elev: „Corupția nu este bună pentru țara noastră și strică totul.”

ERICA NEGOIȚĂ, elevă: „Mi-a părut un eveniment foarte important și frumos și am acumulat foarte multe cunoștințe noi.”

Proiectul a inclus o prezentare de teatru social, o instruire și un concurs de desene.

LAURA  APOPII, asistentă de proiect: „Asociația noastră implementează un proiect cu genericul : „Tinerii spun nu corupției”. În acest proiect am avut mai multe întâlniri cu acești tineri, printre care, un teatru social am prezentat și evenimentul de astăzi, unde a avut loc instruirea elevilor cu referire la fenomenul corupției, cum se manifestă aceasta, care sunt consecințele, pedepsele. Le-am arătat exemple veridice din viața de zi cu zi.”

VIOLINA MUNTEANU, avocată: „Totodată, în cadrul acestui proiect, în afară de instruiri am mai avut și alte activități, inclusiv un concurs de desen. Fiecare desen a fost premiat.”

Profesorii din cadrul Gimnaziului „Alexei Mateevici”, din satul Răuțel au apreciat implicarea tinerilor într-un astfel de proiect și au ținut să menționeze cât de important este pentru ei acest lucru.

MARINA BURLACU, directoare, Gimnaziul „Alexei Mateevici”, s. Răuțel: „Acest proiect este binevenit și anume prin faptul că a implicat tinerii, tinerii care sunt abia la început de viață. S-au implicat activ în toate instruirile acestui proiect. Ar fi de dorit ca în școli, în licee, universități să se vorbească mai mult la subiectul dat, la promovarea anticorupție. TAIE Anume în așa fel am putea educa o generație integră.”

ALA BEJENARI, directoare adjunctă: „Corupția este o boală a societății și oamenii cinstiți se adaptează la această boală. Este foarte important ca tinerii să fie informați să cunoască lucruri importante și noi cu plăcere am fost implicați în acest proiect.”

În cadrul proiectului a fost desfășurat și un flashmob.

Această activitate este implementată de AO Law of Life. Proiectul este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), în cadrul proiectului regional „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic.

Leave a Reply